Propunere bizară a președintelui din Filipine. Cum vrea să-i vaccineze pe cei care se opun

Propunere bizară a președintelui din Filipine. Cum vrea să-i vaccineze pe cei care se opun sursa: arhivă EVZ

Un controversat politician îndeamnă autoritățile sanitare să meargă peste oameni acasă și să-I vaccineze împotriva COVID, în somn. Mai mult, el se oferă să fie conducătorul unor astfel de expediții.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, cunoscut pentru controversele pe care le stârnește, le-a sugerat autorităților sanitare din țara sa cum să procedeze ca să-i vaccineze pe cei care ezită. Acesta susține, nici mai mult, nici mai puțin, că membrii echipelor de vaccinare ar trebui să intre peste oameni în case și să-i imunizeze în somn.

„Problema este reprezentată de cei care nu vor să se vaccineze. Căutaţi-i în satul vostru, haideţi să mergem acolo în timp ce dorm şi să le facem injecţia. Dacă nu vor, hai să mergem în casele lor şi să-i injectăm când se lasă noaptea. Eu o voi face și voi conduce expediția”, a spus Rodrigo Duterte, citat de CNN.

În același discurs, în care a lansat acest îndemn, președintele Duterte şi-a asumat vina pentru lipsa vaccinurilor  împotriva COVID de la începutul anului. El a spus că este neputincios deoarece guvernul nu poate găsi nici o companie care să vândă serul în Filipine.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu câteva luni, președintele din Filipine i-a amenințat cu închisoarea pe cei care nu vor să se vaccineze împotriva coronavirusului. 

„Alegeți, vaccinul sau vă voi băga la închisoare. (…) Nu mă înțelegeți greșit, există o criză în această țară. Sunt doar exasperat de filipinezii care nu țin seama de guvern”, declara președintele.

Sursa foto: EVZ

Filipine a demarat campania de vaccinare pe 1 martie

Ţara a început în mod oficial campania de vaccinare împotriva COVID-19 în data de 1 martie, la peste un an de la înregistrarea primului caz de COVID-19. Aceasta este ultima țară care a lansat iniţiativa vaccinării în Asia de Sud-Est. Până la 10 octombrie, peste 23,1 milioane de filipinezi au fost complet vaccinaţi împotriva COVID-19, în timp ce aproximativ 26,4 milioane au primit prima doză.

Departamentul de Sănătate din Filipine a subliniat în repetate rânduri că procedura de vaccinare împotriva COVID nu este obligatorie. Astfel, oricine dorește să se vaccineze trebuie să-și dea acordul în cunoștință de cauză.

Controversele din jurul președintelui Duterte

Președintele statului Filipine este cunoscut pentru declarațiile sale controversate. Nu este prima oară când își uimește auditoriul cu propunerile sale cel puțin ieșite din comun. În urmă cu un an, el îl îndemna pe un ofițer care tocmai fusese numit la conducerea poliției din Bacolod, capitala provinciei Negros Occidental, să-i omoare în stradă pe traficanții de droguri.

„Eşti liber să-i omori pe toţi”, i-a transmis joi seara Duterte, la un eveniment oficial, locotenent-colonelului de poliţie Jovie Espenido. Acesta tocmai prelease funcția de director adjunct al poliţiei municipale din Bacolod.

Sursa foto: EVZ

Un președinte care se laudă cu oamenii uciși

Espenido este un poliţist cunoscut şi controversat în Filipine, care a condus operaţiuni antistupefiante în provinciile Leyte şi Misamis Occidental în plin vârf al războiului contra drogurilor. Această campanie s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, în trei ani, după estimările grupurilor de apărare a drepturilor omului.

„Bacolod stă foarte rău acum şi l-am desemnat acolo pe Espenido, un temut ofiţer de poliţie. I-am spus «du-te acolo şi eşti liber să-i omori pe toţi. Începe să omori acolo. Vom merge la închisoare împreun㻓, a detaliat președintele din Filipine.

De altfel, chiar el s-a lăudat, în urmă cu câțiva ani, că a ucis presupuși criminali pe când era primar la Davao, un oraș din sudul țării, pentru a da exemplu poliției.