De ce refuză românii vaccinarea anti-COVID. Unde a greșit premierul Florin Cîțu

De ce refuză românii vaccinarea anti-COVID. Unde a greșit premierul Florin Cîțu sursa: Arhivă EVZ

Refuzul românilor de a se vaccina împotriva COVID se bazează pe informațiile insuficiente cu privire la vaccin și la efectele secundare ale acestuia.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că acest lucru rezultă dintr-o analiză a autorităților. Principalele motive pentru care românii ezită sau refuză vaccinarea anti-COVID sunt teama de reacţii adverse şi invocarea deţinerii de informaţii insuficiente despre acesta. Potrivit sursei citate, pe lângă aceste persoane, mai sunt și cei care se opun ideii de imunizare în general.

„Principalele motive invocate în momentul de faţă privind ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacţii adverse, informaţii insuficiente. Oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informaţii ca să decidă dacă se vaccinează sau nu; alte persone doresc să mai aştepte, deci, încă nu sunt convinse de eficienţa şi de utilitatea şi de beneficiile vaccinului şi, desigur, sunt persoane care, în mod asumat, nu doresc să se vaccineze, practic, sunt împotriva ideii de vacinare în general, a conceptului de vaccinare şi nu în mod particular faţă de COVID-19”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiță are un scenariu dur pentru septembrie: peste 1.500 cazuri de Covid-19

Sursa foto: EVZ

CNCAV nu a avut bani pentru informarea populației

În urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță arăta că CNCAV nu a putut organiza nici o campanie de informare a populației cu privire al beneficiile vaccinării anti-COVID. El arăta că acest lucru nu a fost cu putință deoarece Guvernul condus de Florin Cîțu nu a alocat bani și pentru o astfel de componentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu s-au alocat bani, sau cel puţin CNCAV-ul, comitetul pe care eu îl coordonez, nu a avut fonduri pentru campania de comunicare şi de informare. Obiectivul campaniei de comunicare şi de informare pe care noi l-am avut încă de la început, din noiembrie, a fost de promovare a încrederii populaţiei în ştiinţă şi în sistemul medical, în medici, tocmai pentru că pandemia este o problemă medicală”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă duminică, la B1 Tv.

Sursa foto: EVZ

Cîțu confirmă că n-a dat bani pentru promovarea vaccinării

Informația a fost confirmată chiar de Florin Cîțu, luni, care a spus că majoritatea activităților de promovare și informare au fost realizate pro-bono.

„Majoritatea au fost făcute pro-bono. UNICEF a venit cu o variantă prin care au donat bani. Nu au fost bani de la buget pentru campania de vaccinare de când am fost eu la guvernare. Înainte a fost acel buget, dar doar o parte a fost folosit. N-am mai continuat această variantă”, a spus premierul.

Aceasta după ce, același Florin Cîțu, dădea vina pentru eșecul campaniei de vaccinare pe acțiunile organizate de asociațiile de antivacciniști care s-au dovedit mult mai eficiente decât recomandările medicilor și ale politicienilor.

„Cred că este o problemă în România, campanii anti-vaccinare care sunt făcute de ani de zile este greu să le demontezi în câteva luni de zile. Vedem că sunt legitimate partide care susțin public campanii anti-vaccinare”, declara premierul Cîțu.