Evenimentul Zilei > Politica > Proiect legislativ pentru simplificarea autorizării construcției de locuințe
Proiect legislativ pentru simplificarea autorizării construcției de locuințe

Proiect legislativ pentru simplificarea autorizării construcției de locuințe

Autorizațiile de construire pentru locuințe vor fi mai ușor de obținut dacă Parlamentul va adopta un proiect legislativ care permite cetățenilor să obțină aceste documente în baza Planului Urbanistic General, în zonele în care autoritățile nu au inițiat demersuri pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal - PUZ.

Mai mulţi parlamentari PSD au inițiat un proiect menit să modifice legislația privind obţinerea autorizaţiei de construire. Potrivit iniţiativei, se introduce un nou text care prevede că, prin excepţie, se pot emite autorizaţii de construire şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru construirea de locuinţe, în situaţia în care autorităţile locale nu au aprobat PUZ, în zonele pentru care există reglementări privind regimul juridic, economic şi tehnic.

Propunerea urmărește să îmbunătățească legislaţia în domeniul construcțiilor, în sensul respectării şi garantării dreptului fundamental la proprietate privată, precum şi la garantarea protecţiei vieţii de familie.

„În efortul de a-şi asigura o locuinţă pentru propria familie, în practică s-au constatat cazuri în care, din lipsa unor planuri urbanistice zonale, fiind de altfel o atribuţie a autorităţilor publice, au împiedicat familii în a obţine autorizaţie de construcţie. Astfel, multe familii şi comunităţi sunt lipsite de dreptul de a avea o locuinţă, viciindu-se astfel dreptul fundamental la proprietate privată. Implicarea autorităţilor trebuie să fie activă mai ales în scopul susţinerii familiei, asigurându-li-se cadrul legal necesar construirii unei locuinţe”, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.