Evenimentul Zilei > International > Proiect grandios finanțat de omul de afaceri Jeff Bezos. Un mesaj care va trebui transmis oamenilor peste 10.000 de ani
Proiect grandios finanțat de omul de afaceri Jeff Bezos. Un mesaj care va trebui transmis oamenilor peste 10.000 de ani

Proiect grandios finanțat de omul de afaceri Jeff Bezos. Un mesaj care va trebui transmis oamenilor peste 10.000 de ani

Proprietarul Amazon, Jeff Bezos, finanțează un proiect inedit, un ceas de mari dimensiuni, care este construit pentru a avea o durată de viață de cel puțin 10.000 de ani.

În anul 2018, multimiliardarul Jeff Bezos, proprietarul Amazon a finanțat construirea unui ceas gigantic ce trebuia să aibă o durată de viață de 10.000 de ani. Proiectul grandios s-a desfășurat în interiorul unui munte din vestul Texasului. Odată finalizat, ceasul va avea o înălțime de 152 de metri și va fi alimentat de ciclurile termice ale Pământului.

Cel mai important ceas care va exista pe Pământ. Va trebui să reziste cel puțin 10.000 de ani, conform proiectului

Construcția a început de mai multă vreme. Ceasul, numit „Ceasul lung”, este de fapt ideea informaticianului și antreprenorului Danny Hillis, care s-a gândit pentru prima dată la acest lucru în 1986. Orologiul este proiectat să ticăie doar o dată pe an și să sune o dată pe mileniu.

Pare multă muncă pentru o activitate de mici dimensiuni, dar ceasul are un scop important. „De ce ar construi cineva un Ceas în interiorul unui munte cu speranța că va suna timp de 10.000 de ani?”, se întreabă site-ul oficial al ceasului.

Care este scopul acestui proiect ce este finanțat de unul dintre cei mai bogați oameni

„O parte a răspunsului: doar pentru ca oamenii să își pună această întrebare și, după ce și-o pun, să se îndemne să gândească la existența speciei peste sute și mii de ani. Dacă aveți un Ceas care ticăie timp de 10.000 de ani, ce fel de întrebări și proiecte la scară generațională va sugera? Dacă un Ceas poate continua să funcționeze timp de zece milenii, nu ar trebui să ne asigurăm că și civilizația noastră o face?”

Ceasul uriaș este programat să găzduiască cinci camere pentru aniversările de 1 an, 10 ani, 100 de ani, 1.000 de ani și 10.000 de ani de la finalizarea ceasului. Camera aniversară de un an va găzdui o machetă a planetelor și a Lunii Pământului, în timp ce restul camerelor aniversare vor fi lăsate pentru a fi create de generațiile viitoare.