Evenimentul Zilei > Economie > Jeff Bezos lasă Amazon şi îşi poate îndeplini marele vis după 39 de ani
Jeff Bezos lasă Amazon şi îşi poate îndeplini marele vis după 39 de ani

Jeff Bezos lasă Amazon şi îşi poate îndeplini marele vis după 39 de ani

Pentru miliardarul american Jeff Bezos, 5 iulie 2021 înseamnă prima zi în care nu va mai fi la conducerea companiei-gigant Amazon şi totodată prima în care se va putea gândi la unul dintre visurile adolescenţei, despre care a vorbit prima dată în 1982, în perioada liceului.

De luni, Jeff Bezos nu mai este CEO al companiei fondate în 1994 și care a devenit cea mai mare și mai valoroasă din lume. Anunţul despre această schimbare radicală a fost lansat încă din februarie 2021 şi are legătură cu interesul miliardarului pentru alte domenii.

Luni se împlinesc 27 de ani de la înregistrarea magazinului online de cărți Amazon, astfel că ziua aleasă pentru pasul înapoi are o simbolistică puternică. În prim-plan va fi de acum Andy Jassy, succesorul lui Bezos şi fostul șef al Amazon Cloud Web Computing (AWC).

El va primi acţiuni suplimentare la Amazon de peste 200 milioane de dolari, care vor fi plătite de-a lungul unui deceniu. Jassy mai are 45,3 milioane de dolari în acţiuni acordate anterior, pe care le-a dobândit în 2021. Acesta mai deţine 41,5 milioane de dolari în acţiuni obţinute în 2020.

Jeff Bezos anunţă că nu se pensionează

Într-un mesaj transmis „tovarășilor amazonieni”, cum îi numește Jeff oe foştii angajați, cel mai bogat om din lume a subliniat ce înseamnă schimbarea de direcţie: „Niciodată nu am avut mai multă energie și asta nu este o pensionare.”

Având la dispoziţie o avere de peste 200 de miliarde de dolari, el se va axa pe produse şi iniţiative noi, iar prioritară este Blue Origin, compania de nave spaţiale. Administrarea ziarului The Washington Post şi a studiourilor MCM îl va solicita suficient pe miliardar.

Dorinţa SF a miliardarului american

Totuşi, cei care i-au urmărit cariera lui Jeff Bezos ştiu că este un fan science-fiction și plănuiește o ieșire în spațiu împreună cu fratele său, Mark. Evenimentul este programat la 20 iulie, la bordul capsulei New Shepard. Tototdată, s-a aflat şi cine e femeia care îl va însoți în spațiu pe Jezz Bezos.

Câteva miliarde de dolari au fost investite în Blue Origin pentru a promova turismul în spațiu. În acest sens este esenţială dezvăluirea din 1982, an în care Bezos termina liceul ca șef de promoție. La acea vreme, el avea 18 ani şi declara într-un interviu pentru Miami Herald că vrea „să construiască hoteluri spațiale, parcuri de distracții și colonii pentru două sau trei milioane de oameni, care să fie pe orbită”.
„Ideea este de a conserva Pământul. Scopul este de a putea evacua oamenii. Planeta ar deveni un parc”, completa adolescentul care nu bănuia că va deveni atât de cunoscut pe mapamond. Referitor la acest subiect, merită reamintit modul în care Jeff Bezos a fost umilit în cursa spațială a miliardarilor.

Bogătaşul este foarte atent cu actele caritabile

Degrevat de conducerea Amazon, el va avea timp să-și intensifice şi acțiunile filantropice. Bezos este singurul dintre cei mai bogați cinci oameni din lume care nu a semnat Giving Pledge. Ne referim la inițiativă filantropică creată de Bill Gates și investitorul Warren Buffett pentru a-i încuraja pe cei mai bogați oameni din lume să se angajeze să doneze cel puțin jumătate din averea lor în scopuri caritabile, conform The Guardian.

Totuşi, Jeff a donat în 2018 două miliarde de dolari. Suma care reprezenta puțin peste 1% din averea sa de la acea vreme a fost direcţionată către Bezos Day One Fund. Scopul? Soluționarea problemei persoanelor fără adăpost și la îmbunătățirea educației pentru copiii din familiile cu venituri mici.

Totodată, a fost creată Bezos Earth Fund, o inițiativă de 10 miliarde de dolari pentru a sprijini oamenii de știință, activiștii și organizațiile caritabile care lucrează pentru a aborda criza climatică.