ANAF A DEPASIT LIMITELE ABSURDULUI - imputari de peste 100% din veniturile din profesii libere.
Confederatia Nationala a Patronatului Roman (C.N.P.R.) isi exprima dezamagirea profunda fata de masurile ilegale dispuse de ANAF privind reconsiderarea ca dependente a activitatilor desfasurate in cadrul profesiilor libere, actiune ce poate impacta un numar de 400.000 de persoane fizice independente - profesii libere (medici, arhitecti, consultanti fiscali, experti contabili, medici veterinari, farmacisti etc), la care se adauga numarul mare al antreprenorilor din categoria drepturilor de autor.
„Noul” ANAF a devenit cel mai aprig sustinator al unor proceduri nelegale de reconsiderare a profesiilor libere. In contradictie cu afirmatiile facute in comunicatul sau de presa din 16.04.2015, publicat pe site-ul institutiei, in cuprinsul caruia se mentioneaza ca ANAF respecta „fara exceptie prevederile legale aflate in vigoare”, C.N.P.R. constata ca, de fapt, ANAF interpreteaza legea intr-un mod propriu. Nesocotind rezolutiile sale din ultimii 4-5 ani, opiniile celor mai cunoscuti auditori sau consultanti fiscali, dar mai ales Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata in Monitorul Oficial din martie 2015 privind imposibilitatea recalificarii profesiilor libere si a drepturilor de autor, ANAF nu se poate considera „o agentie care aplica legea”. De exemplu, ANAF, printr-o evaluare lingvistica proprie, considera ca exceptia de la regula nu se aplica. Astfel, prevederea legala „Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal” este pur si simplu ignorata de ANAF.
Astfel, zeci de persoane fizice independente – profesii libere sunt obligate la plata unor sume ce depasesc totalul veniturilor incasate in ultimii 5 ani.
Dupa 4 ani de la legiferarea exceptarii de la reconsiderare a profesiilor libere si drepturilor de autor, respectiv in august 2014, ANAF emite o metodologie de inspectie fiscala, document cu caracter de „lege interna” care ignora nejustificat existenta exceptiei.
Remarcam urmatoarea afirmatie facuta in aceasta metodologie: „In dorinta de a acumula venituri substantiale pentru asociati/administratori, de preferinta cat mai slab fiscalizate, angajatorii cauta cai alternative pentru a-si plati personalul, aceasta transformandu-se intr-un fenomen care afecteaza toate palierele societatii”. Este ingrijorator modul in care ANAF a inteles sa redacteze partea introductiva a metodologiei, aratand dispret fata de contribuabili in general, cei care reprezinta sursa de finantare a bugetului de stat, inclusiv a institutiei numita ANAF. Astfel, se face aplicarea unui „principiu” stabilit in mod unilateral de ANAF, cel al prezumtiei de vinovatie a tuturor contribuabililor, printr-o afirmatie care se califica cel putin ofensatoare la adresa contribuabililor corecti. Consideram aceasta afirmatie o instigare la abuz in serviciu.
Intr-un proiect recent de Hotarare de Guvern dedicat unor probleme sociale (persoane cu handicap) a fost introdusa, fara nicio legatura cu problematica specifica, abrogarea textului de lege care reglementeaza exceptarea profesiilor libere si drepturilor de autor de la reconsiderare. Mediul de afaceri (patronatele prezente la Comisia de Dialog Social) a sesizat dimensiunea impactului acestei „mici” modificari si s-a opus categoric, cerand dezbatere publica. Simpla intentie de abrogare demonstreaza ca MF recunoaste importanta acestei prevederi pentru antreprenorii – profesii libere si drepturi de autor si constata implicit legalitatea aplicarii exceptiei din 2010 pana in prezent.
Cu referire la declaratiile ANAF, C.N.P.R. afirma ca o politica ferma de combatere a evaziunii fiscale ar insemna identificarea si pedepsirea adevaratilor autori de evaziune fiscala si ne referim aici la infractiunile legate de TVA, principala problema a colectarii. Romania are o cota de TVA de 24%, dar incaseaza, conform analistilor economici, doar o cota medie de 13%. Aceasta reprezinta o evaziune de aproape 10 miliarde de euro anual. In interesul mediului de afaceri, ANAF trebuie sa identifice si sa pedepseasca adevaratii evazionisti.
C.N.P.R., ai carei membri au creat 300.000 de locuri de munca in Romania, nu face exercitiu de imagine. Directia gresita pe care se afla ANAF ne preocupa profund si consideram ca institutia trebuie sa redevina transparenta si sa comunice corect cu contribuabilii.
Profesor Dr. Mihai Manoliu