Procurorul Codruț Olaru nu mai este doctor. El și-a plagiat teza „grosier”

Procurorul Codruț Olaru nu mai este doctor. El și-a plagiat teza „grosier”

Titlul de doctor în Drept al procurorului Codruț Olaru a fost retras de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după ce s-a constatat că teza acestuia este plagiată „grosier”.

Fost șef DIICOT și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Codruț Olaru și-a realizat lucrarea științifică sub coordonarea lui Tudorel Toader, actual rector al Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și fost ministru al Justiției în perioada 2017-2019.

Olaru a încercat să împiedice luarea unei hotărâri de către CNATDCU

Procurorul CSM a luptat să își păstreze titlul de doctor deschizând o acțiune în instanță împotriva CNATDCU și a Ministerului Educației chiar înainte de reunirea Consiliul General care urma să decidă menținerea sau retragerea titlului.

Demersurile lui Codruț Olaru nu s-au oprit aici. Acesta le-a solicitat ministrului Educației Sorin Cîmpeanu și președintelui CNATDCU Ioan Aurel Pop să claseze sesizarea asupra căreia CNATDCU urma să se pronunțe. Procurorul invoca faptul că în marte 2020 ar fi primit un verdict de neplagiat pe o altă sesizare.

Membrul CSM a încercat să împiedice reunirea Consiliul General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) după ce după ce comisia de experți în științe juridice a stabilit, la 8 aprilie, că acuzația de plagiat este întemeiată.

Decizie luată cu 13 voturi pentru și o abținere

Potrivit unei surse citate de PressOne, decizia de retragere a titlului de doctor în Drept al lui codruț Olaru a fost luată pe 13 mai, cu 13 „voturi” pentru și o „abținere”.

Codruț Olaru poate contesta decizia în termen de 10 zile, potrivit legii, iar în cazul în care este respinsă, atunci titlul de doctor urmează să îi fie retras în mod oficial printr-un ordin de ministru.

Dacă hotărârea rămâne neschimbată, retragerea titlului de doctor trebuie făcută printr-un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Codruţ Olaru a declarat pentru G4Media.ro că a iniţiat două acţiuni judecătoreşti legate de funcţionarea CNATDCU şi că nu a primit decizia de retragere a titlului de doctor.

„Cu privire la modalitatea total nelegală în care functioneaza CNATDCU în noua formulă organizatorică, am iniţiat două acţiuni judecătoreşti aflate pe rol. Principial vorbind, ar fi descalificant pentru CNATDCU ca, după o verificare de 28 luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat să emita un verdict contrar în baza unor noi similare a căror identitate de obiect este evidentă”, a spus el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News