Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut cu discreţie de DNA în noaptea de joi spre vineri şi prezentat, ieri, la Instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este suspectat că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, în toamna anului 2008, pentru a interveni pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Acesta din urmă a fost audiat ca martor, ieri, de procurorii DNA.


FOTO: Bogdan OlteanuÎn referatul cu propunere de arestare preventivă, anchetatorii scriu că interesul lui Vîntu în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă.

Anchetatorii susțin că Olteanu ar fi „bătut palma” cu Vîntu în data de 31.07.2008, pe vremea când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, pe pontonul pe care omul de afaceri îl deţine în Deltă, unde a ajuns cu un elicoper.

Mesajul de la TV

După o lună, în septembrie, Olteanu ar fi anunţat într- o emisiune televizată, în premieră, că Liviu Mihaiu va fi guvernatorul Deltei. În referat, procurorii interpretează această conduită a lui Olteanu ca pe un „mesaj” către Sorin Ovidiu Vîntu, că „şi-a îndeplinit promisiunea”.

Vîntu ar fi pus mâna pe telefon şi i-a ordonat lui Ion Eftime (n.r. – omul care se ocupă de firmele off-shore ale acestuia, tatăl denunţătorului, Ionuţ Adrian Eftime) să scoată un milion de euro dintr-o firmă aflată în Cipru şi să îi vireze unei firme IT înregistrată în Delaware, SUA, dar cu conturi în Bulgaria, se arată în referat.

Trei zile i-a luat fiului acestuia, Ionuţ Eftime, să scoată banii cash, iar apoi să îi remită lui Bogdan Olteanu, chiar în biroul acestuia. Cu milionul de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, Bogdan Olteanu şi-ar fi finanţat excentricităţi precum construcţia unui palat cu detalii arhitectonice care amintesc de casa de pe bancnota de 10 lei. În schimb, Vîntu, prin influenţa lui Olteanu pe lângă premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, reuşeşte să îşi pună omul de încredere ca guvernator al Deltei Dunării, susțin anchetatorii.

„Cine a greșit trebuie să plătească”

Constantin Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu, declara, ieri după-amiază, că clientul său nu a cerut şi nu a primit nicio sumă de bani de la Vîntu: „În mod cert, domnul Olteanu a negat absolut orice acuzaţie. În mod cert, domnul Olteanu nu a pretins, nu a primit vreo sumă de bani. E de necontestat faptul că s-a întâlnit cu Vîntu. La fel cum avea întâlniri cu toți factorii importanţi din mass media de la acel moment, a avut şi cu domnul Sorin Ovidiu Vântu”. PNL a susţinut ieri, referitor la acest dosar, că „cine a greşit trebuie să plătească”, în timp ce copreşedintele partidului, Alina Gorghiu, a declarat la Antena 3, despre Bogdan Olteanu: „Cred că este un om corect”.

Vecin cu Cristian David, fostul ministru de Interne

Casa lui Bogdan Olteanu de pe str. Călugăreni din Ghermănești, comuna Snagov, este o vilă frumosă, albă, construită în stil brâncovenesc, „ascunsă” ochiului indiscret, la care ajungi din drumul principal, pe cărări asfaltate, înguste și întortocheate, după biserica din sat. Construită pe un teren primit în concesiune de la preotul bisericii, spun localnicii. Cu un teren generos, gazon, pomi, dar și o grădiniță cu răsaduri, casa este împrejumuită cu un gard de trestie, are o poartă maramureșeană maiestuoasă și trei garaje la intrare. La fel ca toate proprietățile din zonă, are afișe pe gard care te atenționează că este „obiectiv protejat” de firme de pază. Ieri, la orele amiezii, nu era nici țipenie de om în preajmă, era liniște și pace, iar în fața porții erau parcate două mașini – o Skoda și un Citroen. Localnicii spun că l-au mai văzut, din când în când, pe Olteanu prin zonă și că proprietatea din imediata apropiere îi aparține fostului ministru de Interne, Cristian David, cei doi fiind prieteni. Un tânăr din Ghermănești ni s-a plâns că i-ar fi făcut o lucrare de canalizare acum câțiva ani, pentru care Bogdan Olteanu nu ar fi fost plătit nici până azi.

Și-a ridicat o vilă imensă la Snagov, fără a avea niciun metru pătrat de pământ

Conducerea Bancii Naționale l-a suspendat, ieri, din funcție pe Bogdan Olteanu. În urma lui, viceguvernatorul a lăsat BNR-ului declarația sa de avere, recent completată. N-are sume exorbitante în conturi, nici bijuterii sau ceasuri. Are o mașină din anul 2007, dar nici nu cred că avea nevoie să-și cumpere, fiindcă banca îi punea la dispoziție o limuzină. Ceea ce frapează în declarația de avere a fostului viceguvernator este vila imensă (1.057 mp) pe care și-a făcut-o la Ghermănești – Snagov, fără a avea niciun fel de teren în proprietate.

E posibil să-l fi lăsat vreun țăran să construiască pe pământul lui, să fie un teren al BNR sau primăria sau biserica din Ghermănești (ca în cazul Videanu!) să-i fi cedat parcela necesară. Sau, poate că terenul este al soției de care e divorțat din vremea în care trăia o poveste de dragoste cu Alina Gorghiu. După ceva timp, lucrurile s-au calmat și Bogdan Olteanu, pe atunci președintele Camerei Deputaților, s-a întors la fosta nevastă și la cei doi copii. Din declarația de avere reiese clar că Olteanu nu s-a recăsătorit cu fosta soție, așa că averea e posibil să fie trecută pe numele ei. Căci familia Olteanu locuiește într-o casă la marginea Bucureștiului și are o vilă superbă la Bran, cunoscută de toți locuitorii din zonă. Nefiind pe numele său aceste proprietăți, ele nu vor face niciodată obiectul vreunui sechestru. Dar vila din Ghermănești/Snagov, care e pe numele lui Bogdan Olteanu, sigur valorează un milion de euro.

Love story cu Alina Gorghiu

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu şi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, împărtăşesc un istoric profesional comun, însă presa tabloidă a scris şi despre o presupusă poveste de dragoste între cei doi, însă Gorghiu şi Olteanu au negat-o în permanenţă.

La vârsta de 25 de ani, proaspătul membru PNL Alina Gorghiu începe să lucreze ca avocat colaborator la cabinetul individual de avocatură „Bogdan Olteanu”, funcţie pe care o ocupă din iunie 2003 până în decembrie 2004, potrivit CV-ului acesteia. De asemenea, în declaraţiile de avere completate în anii 2004 şi 2005, Bogdan Olteanu menţiona că deţine 50% din acţiunile casei de avocatură „Gorghiu&Asociaţii SRL”, de la care a primit şi dividende.


FOTO: Tinerii avocaţi Gorghiu şi Olteanu au fost extrem de apropiaţi în ParlamentLa vremea aceea, liberalul Bogdan Olteanu era căsătorit din 2003 cu Cristina Isabela Andone, naşul lor de cununie fiind Călin Popescu Tăriceanu. De cealaltă parte, Alina Gorghiu se afla, potrivit presei tabloide, într-o relaţie amoroasă cu unul dintre liderii de atunci ai PNL, Mihai Voicu. Într-o declaraţie televizată din 2005, Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, afirma că Gorghiu şi Voicu erau logodiţi.

Prinşi de paparazzi

În 2004, Olteanu ajunge deputat PNL, în 2006 devine preşedintele Camerei Deputaţilor, iar în 2008 îl urmează în Parlament şi Alina Gorghiu, ea fiind aleasă deputat PNL în sectorul 5 al Capitalei. Presa a speculat la acea vreme că ascensiunea acesteia s-a datorat relaţiei cu Mihai Voicu.

Tabloidele au scris în 2008-2009 că Gorghiu şi Voicu s-au despărţit şi că în timp ce Mihai Voicu era extrem de afectat, deputata PNL avea o nouă relaţie: cu Bogdan Olteanu. Cotidianul „Libertatea” relata că prietenii celor doi făceau pariuri că se vor căsători, dar cei doi n-au ajuns în faţa altarului pentru că Bogdan Olteanu nici n-ar fi vrut să audă de măritiş. Cei doi au negat în permanenţă că ar avea în relaţie, dar paparazzii de la revista SPY au surprins-o pe Alina Gorghiu, la scurt timp după ce Bogdan Olteanu a divorţat, întrând în casa acestuia şi ieşind altfel îmbrăcată sau chiar rămânând peste noapte la acesta. Olteanu a divorţat în 2009 de soţia cu care avea doi copii. După divorţul lui Bogdan Olteanu, tabloidul Libertatea anunța despărțirea dintre Gorghiu şi Olteanu și împăcarea actualei şefe PNL cu Mihai Voicu. În 2011, Gorghiu a început o relaţie cu actualul ei soţ, economistul Lucian Isar.

Cine este denunțătorul lui Olteanu

Ionuţ Adrian Eftime, denunţătorul lui Sorin Ovidiu Vîntu şi al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu (foto), a fost condamnat anul trecut la 6 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar de înşelăciune, disjuns din cel având ca obiect delapidarea Petromservice, în care Vîntu a fost condamnat recent la o pedeapsă similară, 6 ani și 2 luni cu executare.Alături de Ionuţ Adrian Eftime au mai fost condamnaţi Gheorghe Şupeală, fost director general Petromservice, la 6 ani de închisoare, şi Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la 3 ani de închisoare.

Legături strânse cu Vîntu

Ionuţ Adrian Eftime este fiul sindicalistul Ion Eftime, desemnat la un moment dat de Vîntu să administreze Realitatea Media, şi ginerele primarului din Piteşti, Constantin Cornel Ionică. Mama lui lucrează la Casa de Pensii Argeș.

Potrivit procurorilor Parchetului General, 8,5 milioane de euro ar fi fost scoase din conturile companiei Petromservice sub forma unor plăţi pentru studii de piaţă, sigle şi spoturi care trebuiau folosite pentru crearea unei noi imagini societăţii. Banii ar fi intrat în conturile firmelor Boaz Active SRL și Laveco SRL, care ar fi fost controlate de Kiss Laszlo și de reprezentata sa, Mariana Iordăchescu.

Conac de 2 milioane de euro

Anchetatorii mai susţin că peste 6,8 milioane de euro, din cele 8 milioane, au ajuns în contul societăţii IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Kiss pe conturile căruia a fost împuternicit Eftime. Presa argeșeană a scris că, în 2008, ar fi achiziționat conacul de la Izvorani, un domeniu imens, de 6 hectare, cumpărat de la moştenitorii de drept de către fostul primar Crin Halaicu contra sumei de un milion de euro. Eftime junior ar fi dat pe conacul de la Izvorani suma de 2.000.000 euro! În trecut, Ionuț Adrian Eftime a fost acționar la Splendid Media, o firmă de publicitate a lui SOV și a înființat Alpha TV, un post de televiziune controlat în trecut tot de Vîntu.