Procurorii DIICOT au clasat dosarul în care Doina Pană a acuzat că a fost otrăvită. Care sunt concluziile expertizei medico-legale
- Iulia Moraru
- 7 noiembrie 2022, 17:16
Procurorii DIICOT au clasat dosarul în care fostul ministru PSD, Doina Pană, a reclamat că a fost otrăvită. Potrivit concluziilor Institutului Național de Medicină Legală (INML) aceasta nu a fost intoxicată cu mercur, ci posibil doar „expusă” la mercur cu valori reduse.
Concluziile expertizei medico-legale arată că viața fostului ministru nu a fost pusă în pericol. Aceasta ar fi fost expusă la mercur cu valori reduse după ce ar fi ingerat diferite alimente.
DIICOT a clasat dosarul otrăvirii Doinei Pană
Doina Pană a fost ministru al Pădurilor din partea PSD, însă în anul 2018 a renunțat la funcția sa, invocând starea de sănătate. Ea a reclamat atunci că a fost otrăvită cu mercur și a menționat ca posibili vinovaţi „mafia din industria lemnului”.
După ce au fost prevalate probe de sânge, spusele fostului ministru au fost infirmate.
Potrivit ordonanței de clasare, Doina Pană a adus ca principală probă fotocopia unui buletin de analize toxicologice din data de 16 ianuarie 2018, emis de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - Secţia ATI Toxicologie.
Cu toate acestea, ea nu figurează în baza de date ca prezentată sau internată în perioada ianuarie 2018 - iunie 2018 în această unitate sanitară.
Conform expertizei INML, cel mai probabil, Doina Pană a fost expusă la mercur la valori reduse, posibil în urma „alimentaţiei moderne”.
Simptomele reclamate de fostul ministru ar fi putut fi date de alimente precum peştele, fructele de mare, cerealele, fructele, carnea provenită de la animale care au fost hrănite cu cereale contaminate cu mercur.
Trei posibile variante în cazul intoxicației cu mercur a fostului ministru
Investigaţia DIICOT a luat în calcul trei variante și anume:
- a existat o intoxicare prin ingestie voluntară ca urmare a unui comportament normal, consumerist;
- a existat o intoxicare prin sursă terapeutică, eventual cronică;
- a existat o otrăvire criminală, în acest ultim caz trebuind să fie probată existenţa unui grup infracţional organizat şi împrejurările producerii stării de intoxicaţie cu mercur.
În urma unei noi expertize cerută de Doina Pană în 2018, la care a participat și medicul acesteia, INML a menţionat că „nu deţine elemente obiective care să precizeze perioada, calea şi durata în care s-a acumulat mercur în organismul persoanei vătămate. Având în vedere că simptomatologia pacientei a fost nespecifică, o apreciere bazată exclusiv pe aceasta este speculativă”.
Ulterior, în 2021, în urma unui nou examen, s-a stabilit că nu există elemente obiective care să susţină faptul că în cazul persoanei vătămate a existat o intoxicaţie cu mercur.
Potrivit DIICOT, nu există probe privind existenţa unui grup infracţional organizat, constituit din membri ai ASFOR - Asociaţia Forestierilor din România, care să fi plănuit uciderea fostului ministru al Pădurilor. Ancheta în cazul ortrăvirii Doinei Pană a costat 10.000 de lei, bani ai statului român, informează Agerpres.