Evenimentul Zilei > Monden > Prințesa ținută ostatică de familie. Prietenii fiicei șeicului din Dubai se tem pentru viața ei
Prințesa ținută ostatică de familie. Prietenii fiicei șeicului din Dubai se tem pentru viața ei

Prințesa ținută ostatică de familie. Prietenii fiicei șeicului din Dubai se tem pentru viața ei

Prințesa Latifa Al Maktoum, fiica șeicului din Dubai, ținută ostatică de familia sa, ar putea fi în pericol, susțin prietenii acesteia.

Prințesa Latifa Al Maktoum, ținută ostatică de familie, ar putea fi în pericol.

Prietenii se tem pentru viața prințesei Latifa Al Maktoum, fiica șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului. Prințesa a încercat să fugă din țară în 2018, însă a fost împiedicată de tatăl său. De atunci, ea a ținut legătura cu prietenii săi prin mesaje secrete.

De la un timp mesajele au încetat, iar prietenii se tem că i s-ar fi întâmplat ceva rău. Drept urmare, aceștia fac fac un apel la ONU să intervină în acest caz.

În mesajel, pe care le trimitea prietenilor, și care au ajuns la BBC Panorama, prințesa Latifa și-a acuzat tatăl că o ține ostatică. Ea a dezvăluit că se teme pentru viața ei. Ea a povestit că a fost drogată pe când fugea cu barca, iar mai apoi a fost dusă în detenție.

Videoclipurile au fost înregistrate în decurs de câteva luni cu un telefon pe care Latifa l-a primit în secret.  Ea le-a înregistrat într-o baie, deoarece aici era singura ușă pe care o putea încuia.

În mesaje a povestit cum s-a luptat cu soldații și cum și-a pierdut cunoștința când era transportată la un avion privat. Ea a mai povestit că a fost plasată în detenție într-o vilă cu ferestre și uși blocate, păzită de poliție.

Ulterior, Dubai și Emiratele Arabe Unite au transmis că Latifa este în siguranță, în grija familiei.

Prințesa ținută ostatică de familie

Latifa, în vârstă de 35 de ani, a încercat să evadeze, prima data, la 16 ani. Ulterior prințesa a planificat o nouă evadare cu ajutorul unui om de afaceri francez, Herve Jaubert.

La 24 februarie 2018, Latifa și Tiina Jauhiainen, antrenoarea sa de arte marțiale, au ajuns cu o barcă gonflabilă și un jet ski în apele internaționale. Aici urmau să se întîlnească cu Herve Jaubert într-un iaht cu pavilion american.

Opt zile mai târziu, în largul coastelor Indiei, barca a fost interceptată, Latifa a fost capturată și dusă înapoi în Dubai.

Cine este șeicul Mohamed

Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum este unul dintre cei mai bogați șefi de stat din lume. El conduce Dubaiului și este vicepreședinte al Emiratelor Arabe Unite.

Șeicul Mohammed a construit un oraș înfloritor, dar activiștii pentru drepturi susțin că nu există toleranță față de disidență. Sistemul judiciar poate discrimina femeile.

Șeicul și-a atras critici severe din cauza situației Latifei, dar și a mamei vitrege a acesteia – prințesa Haya Bint Al Hussain. Aceasta a fugit la Londra în 2019 împreună cu cei doi copii ai ei.