Primul oraș independent energetic din România: „Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul”

Primul oraș independent energetic din România: „Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul” Sursă ocnamuresinfo.ro

Ocna Mureș din județul Alba devine primul oraș independent energetic din România. Autoritățile s-au gândit la un parc voltaic din fonduri norvegiene pentru a face față situației dificile din țară.

Ocna Mureș va fi primul din România care își va asigura integral energia electrică pentru iluminatul stradal, clădirile primăriei, școlile și clădirile aferente administrației locale. Autoritățile vor să construiască un parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro.

Parcul cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Oficialii speră ca investiția să dea roade și să scape de probleme la sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, a declarat primarul Silviu Vințeler.

Bugetul local ar putea fi cu 1,5 – 2 milioane de lei pe an mai mare datorită acestei investiții. Oficialii au declarat că această investiție urmează să ofere energie electrică și în două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească. Orașul Ocna Mureș cuprinde șase localități și are o populație totală de circa 12.000 de locuitori, potrivit adevărul.ro.

Parc fotovoltaic pentru a combate criza energetică

Parcul fotovoltaic va fi amenajat de o firmă din Cluj-Napoca pe terenuri închiriate din comuna Lunca Mureșului, județul Alba. Investiția depășește 100 de milioane de euro. Al doilea parc va fi construit pe o suprafață de 88,28 hectare și va avea datele tehnice similare cu cel anterior. A treia zonă va avea o suprafață de 13 hectare, va cuprinde 15.940 de panouri și va avea o putere nominală de 6,6 MWh. În total, la Lunca Mureșului vor fi instalate apoape 240.000 de panouri.

Energia produsă de parcul fotovoltaic va fi livrată în sistemul energetic național prin intermediul unor stații de transformare ridicatoare 20/110 kV.