O istorie de 100 de ani. Staţiunea de băi sărate de la Ocna Mureş a fost readusă la viață. Inaugurea va avea loc în această vară

O istorie de 100 de ani. Staţiunea de băi sărate de la Ocna Mureş a fost readusă la viață. Inaugurea va avea loc în această vară Sursa: Adevărul.ro

Construirea staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş se apropie de finalizare, fiind vorba despre o investiție totală de aproximativ 35 de milioane de lei. Pe 30 iunie 2022, consilierii locali și județeni ai orașului au adoptat cadrul normativ ce va sta la baza fondării noii investiții.

Construcția este estimată la o valoare totală de circa 6,7 milioane de euro în lucrările propriu-zise şi un milion de euro în dotări interioare, medicale de specialitate şi horeca, la sumă contribuind, în egală măsură, Consiliul Judeţean Alba împreună cu Consiliul Local Ocna Mureş.

Stațiunea balneară de la Ocna Mureş ar putea fi inaugurată în acest an

Silviu Vinţeler, edilul orașului Ocna Mureş, spune că noua stațiune balneară are ca termen de finalizare perioada august-septembrie 2022. Există întârzieri, spune primarul, datorate în special unui transformator de curent electric, ajuns abia vineri, 1 iulie, la Ocna Mureș.

„Un loc emblematic pentru oraşul Ocna Mureş şi pentru judeţul Alba îşi va recăpăta strălucirea sub semnul modernităţii şi se va aşeza ca un punct de reper în peisajul turistic şi balnear naţional. Baza de la Ocna Mureş va deservi cele două componente, de tratament şi de agrement, urmând ca Băile Sărate Ocnişoara, ce vor fi reamenajate de către Consiliul Judeţean Alba cu scopul de agrement, să completeze acest peisaj şi să dea noi valenţe turismului de profil din această zonă”, transmite Consiliul Județean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această construcție vine să continue tradiţia balneo-climaterică locală, primele băi de apă sărată datând încă din 1897, grație baronului Solvay, deţinătorul Uzinelor Solvay.

Facilitățile de care vor beneficia turiștii care aleg stațiunea balneară de la Ocna Mureş

Suprafața totală a bazei de tratament construite la Ocna Mureș este de 6.400 mp și are în componență bazine interioare și exterioare cu apă dulce și sărată, un restaurant, o zonă de fitness, o sală destinată tratamentului cu nămol și spații destinate unor proceduri de fizioterapie ori recuperare medicală.

Stațiunea balneară ce se construiește acum este dotată cu aparatură medicală modernă, printre care aparate laserterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, sistem robotizat pentru recuperări la nivelul picioarelor, cadă pentru electroterapie sau cadă medicală pentru băi cu nămol. Mai mult, va exista și un centru de joacă și piscină pentru copii, jacuzzi, patru benzi de alergat și multe altele.

Există în total șase bazine amenajate, trei în interior și trei în exterior. Cele de la interior vor fi utilizate exclusiv pentru proceduri de tratament, în timp ce la exterior clienții vor beneficia de un bazin cu apă sărată și două cu apă dulce, unul pentru adulți și un altul pentru copii. Complexul beneficiază și de 82 de locuri de parcare, existând inclusiv o parcare pentru biciclete, conform Adevărul.ro.

Baile Ocna Mureş au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului, dar şi un loc de tratament pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară. Pe harta turistică a ţării, stațiunea  era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Fosta bază de tratament a fost închisă după anul 1990, în lipsa unor investiţii care să împiedice distrugerea clădirii şi a instalaţiilor.