Evenimentul Zilei > Actualitate > O stațiune de schi din SUA își schimbă numele după 72 de ani. Era considerat o insultă rasistă pentru amerindieni
O stațiune de schi din SUA își schimbă numele după 72 de ani. Era considerat o insultă rasistă pentru amerindieni

O stațiune de schi din SUA își schimbă numele după 72 de ani. Era considerat o insultă rasistă pentru amerindieni

O stațiune de schi din California își schimbă denumirea complet după ce mai multe persoane au considerat că fostul nume este o insultă rasistă pentru amerindieni.

Stațiunea de schi și snowboard Squaw Valley Alpine Meadows din California a declarat își va schimba numele în Palisades Tahoe, cuvântul ”squaw” fiind considerat o jignire la adresa amerindienilor.

„Astăzi marcăm prima zi a următorului capitol al istoriei stațiunii noastre. Deși numele poate fi nou, legenda și moștenirea acestor văi continuă, acum Palisades Tahoe”, a fost mesajul postat pe pagina resortului montan.

Amerindienii au considerat numele resortului montan este rasist

Stațiunea de schi a renunțat la numele pe care îl avea de mai bine de 72 de ani după ce mai multe persoane au fost nemulțumite de acesta. Denumirea resortului este considerată jignitoare și face referire la producătorii de blănuri.

Cuvântul „squaw” a fost introdus în 1805 și folosit pentru a-i denumi pe comercianții de blănuri, potrivit Universității din Idaho. În urmă cu mulți ani, denumirea era folosită foarte des de către populația americană, dar în societatea de azi se consideră o mare jignire la adresa amerindienilor.

Conducerea stațiunii din zona Tahoe a declarat că numele stațiunii este din anul 1949, iar intenția lor nu a fost să jignească pe cineva.

Cine sunt amerindienii?

Amerindienii sunt locuitorii pre-columbieni ai continentului America.

Cristofor Columb considera că aceștia sunt indieni, iar alti cercetători au declarat că sunt „primele națiuni” sau „pieile roșii”. Ei locuiau într-un trib și au creat tensiuni politice care au condus la numeroase violențe, dar și la o serie de discriminări în societate.

Epidemiile de variolă, dar și o serie de boli europene au ucis o mare parte din amerindieni. Aceștia nu aveau imunitatea necesară supraviețuiască.