Editura Evenimentul si Capital

Se poate și în România: "Am cerut salariu de 800 de lei. Mi s-a oferit de zece ori mai mult"

14-05/picture-convocation-465x390
Autor: | | 94 Comentarii | 37013 Vizualizari

Din echipa de genii, care va lucra la cel mai îndrăzneţ proiect ştiinţific din Europa, fac parte oameni care şi-au lăsat familiile şi joburile din străinătate pentru a construi visul românesc.

Ceea ce iniţial părea o idee desprinsă din romanele ştiinţifico-fantastice scrise de Asimov devine încetul cu încetul o realitate pentru câteva zeci de cercetători care au dat cu piciorul unor cariere construite cu trudă în diverse colţuri ale lumii şi au pariat totul pe pilonul românesc al proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI).

De la începutul anului trecut, când au pornit recrutările pentru superlaserul de la Măgurele şi până în prezent, au fost selectaţi deja 25 de specialişti, majoritatea români întorşi de peste hotare. Deşi toţi sunt vârfuri în domeniul fizicii, poveştile lor sunt cum nu se poate mai diferite.

Din Arizona la Măgurele

Timp de 12 ani, cât a trăit în America, Septimiu Bălăşcuţă (42 de ani), în prezent cercetător ştiinţific gradul trei în cadrul ELI, a visat cu ochii deschişi la momentul în care va putea să-şi pună geniul în valoare şi acasă. Absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj, a prins un post de profesor la un liceu din Braşov, oraşul său natal. După doi ani, în 1998, s-a angajat ca preparator la Universitatea Transilvania din Braşov, iar în 2000 şi-a luat inima în dinţi şi a plecat la Indiana University din SUA, pentru a urma un doctorat în fizica solidelor. În schimbul muncii de asistent universitar, avea asigurată cazarea şi şcoala, dar pentru că nu s-a înţeles cu profesorul său coordonator, tot român, s-a reîntors în ţară după aproape cinci ani.

"Am preferat să vin acasă, mai ales că părinţii erau bătrâni şi aveau nevoie de ajutor. M-am angajat ca fizician radioterapeut la Spitalul de Oncologie din Braşov pe 900 de lei", povesteşte Septimiu. Nouă luni mai târziu, a simţit iar chemarea cercetării şi a plecat la Universitatea din Arizona, în urma unei invitaţii de doctorat în fizică nucleară şi nu oricum, ci pentru a lucra într-un loc care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Acolo s-a produs prima bombă nucleară în timpul războiului, cea cu uraniu. Am lucrat la un experiment ce studia interacţiunea dintre neuroni şi protoni, fiind angajat ca asistent în cercetare cu jumătate de normă. Salariul lunar nu era fabulos, cam 1.500 de dolari, o sumă mai mult decât suficientă pentru mine", explică fizicianul.

Vine la serviciu cu RATB-ul

La începutul lui 2013 vestea proiectului ELI a ajuns şi la urechile lui, iar în martie s-a prezentat deja la interviu. Era atât de entuziasmat, încât ar fi lucrat şi pe doi lei. Astăzi, câştigă însă de două ori mai bine ca în SUA şi, cu ajutorul economiilor, şi-a cumpărat cu banii jos un apartament în Bucureşti. "Ţin minte ce hohote de râs am stârnit când am răspuns că mă aştept la un salariu în jur de 800 de lei. Acum, după ce plătesc şi taxele, rămân cu 8.000 de lei în mână lunar", încă se mai minunează braşoveanul. Îmbrăcat cu o pereche de blugi subţiri şi un pulover maroniu peste o cămaşă în carouri, nimic din înfăţişarea şi stilul său de viaţă nu trădează opulenţă. În fiecare dimineaţă la şase şi jumătate ia RATB-ul până la blocul turn din Măgurele care adăposteşte Institutul de Fizică Nucleară (IFIN). Un birou, un laptop şi câteva scaune sunt tot "luxul" de care beneficiază deocamdată, dar ştie că în doi ani va ajunge să lucreze cu echipamente unice în lume.

  • INCREDIBIL. ABANDONAT de Armată când i s-a frânt coloana. SOLDAT folosit ca MĂGAR de Armată și declarat DEZERTOR când a paralizat

Elena Udrea, mesaj de ultima ora! Ce ii transmite unui jurnalist important din tara

Pagina 1 din 2


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI