Evenimentul Zilei > International > Primele avioane cu SIRIENI au început să SOSEASCĂ. Unde vor fi CAZAŢI imigranţii
Primele avioane cu SIRIENI au început să  SOSEASCĂ. Unde vor fi CAZAŢI imigranţii

Primele avioane cu SIRIENI au început să SOSEASCĂ. Unde vor fi CAZAŢI imigranţii

În Canada vor ajunge joi 300 de refugiaţi sirieni proveniţi din Iordania. Primele avioane sosesc în cadrul unui program de primire a 10.000 de refugiați până la sfârșitul anului, a anunțat premierul Justin Trudeau, potrivit France Presse.

Primul avion militar de transport de trupe ar urma să ajungă la Toronto joi seară, iar al doilea zbor va ateriza sâmbătă la Montreal, aeroporturile din aceste două orașe fiind puncte de intrare amenajate pentru primirea de refugiați, relatează Agerpres.

După formalitățile administrative și după ce vor fi supuși unui examen medical, refugiații vor fi transportați progresiv spre 36 de orașe de pe întreg teritoriul Canadei. 

Începând din ianuarie 2014, 3.599 de refugiați sirieni au fost primiți în Canada, sprijiniți de persoane particulare sau de organisme private, a precizat Ministerul Imigrației. 

Inițial, guvernul liberal a promis să găzduiască până la 31 decembrie un număr de 25.000 de refugiați sirieni aflați până acum în Iordania, Liban sau Turcia. 

În urma atacurilor de la Paris din 13 noiembrie și din cauza dificultăților în gestionarea solicitărilor și a logisticii ce trebuie pusă la punct într-un timp atât de scurt, guvernul a eșalonat pe trei luni aceste sosiri. 

După cei 10.000 de refugiați, dintre care 8.000 vor fi sprijiniți din surse private, alți 15.000 sunt așteptați în ianuarie și februarie 2016. 

În cadrul procedurii de selecție, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a propus la începutul lunii decembrie unui număr de aproape 60.000 de refugiați să depună un dosar de emigrare în Canada. Trei sferturi dintre ei se află în tabere din Iordania, restul fiind în Liban. 

Din acest total, aproape 12.000 de cereri au fost analizate, a precizat ministrul imigrației, John McCallum.