Editura Evenimentul si Capital

Fost PRIMAR din BUCUREȘTI trimis în JUDECATĂ de DNA. În dosar este implicat și nașul lui DRAGNEA

Autor: | | 2 Comentarii | 2034 Vizualizari

Cristian Poteraş, fostul primar al sectorului 6 a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în dosarul privind trecerea ilegală a unei suprafeţe de 19 hectare de teren în proprietatea Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, Paul Sorin Stănescu, la data faptei reprezentantul Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor, Valentina Narcisa Georgescu pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, spălarea banilor, precum şi Bogdan Georgescu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activităţii Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007 în baza căruia Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A. a obţinut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafaţa de aproximativ 19 hectare pe raza municipiului Bucureşti.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispoziţiilor legale de către inculpatul Poteraş Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaţilor Stănescu Paul Sorin, la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A., Georgescu Bogdan şi Georgescu Valentina Narcisa. Inculpatul Poteraş Constantin Cristian a întocmit şi a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deşi cunoştea că societatea nu se putea prevala de dispoziţiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referinţă prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înfiinţării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se referea la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanţul contabil la momentul înfiinţării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acţiunilor”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii au stabilit că reprezentantul Societăţii Naţionale Institutul Pasteur S.A., Paul Sorin Stănescu, a formulat cererile în baza cărora a fost declanşată procedura, a pus la dispoziţia primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare şi a participat la discuţii având ca scop convingerea funcţionarilor să întocmească formalităţile necesare.

Bogdan Georgescu şi Valentina Narcisa Georgescu, persoane apropiate atât de fostul primar Poteraş, cât şi de Paul Sorin Stănescu, au fost implicaţi în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcţionarul public şi reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalităţi şi au obţinut sprijinul unor persoane cu influenţă asupra funcţionarilor publici implicaţi.

Conform procurorilor anticorupţie, prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societăţii comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în acelaşi timp un avantaj patrimonial pentru Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI