Încrederea în lumea politică și votul cetățenilor. Dan Andronic: „Vor fi niște alegeri prezidențiale cu rezultat imprevizibil”

Încrederea în lumea politică și votul cetățenilor. Dan Andronic: „Vor fi niște alegeri prezidențiale cu rezultat imprevizibil”

Astăzi, 1 iulie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Hai România” alături de Dan Andronic. Acesta i-a avut ca invitați pe analiștii Octavian Hoandră și Tudor Păcuraru. Specialiștii au purtat discuții cu privire la actuala realitate. Ne aflăm în an electoral, iar aspectele cele mai importante sunt deciziile politice, care de cele mai multe ori nu sunt în concordanță cu dorințele alegătorilor.

Putem observa la nivel mondial o fragmentare a lumii politice. Oamenii și-au pierdut încrederea în partidele tradiționale și se îndreaptă către cele așa-zise extremiste. De ce? Oamenii vor o schimbare. Astfel de aspecte au fost evidențiate în cadrul podcastului de astăzi de pe canalul de Youtube „Hai România”.

Măsuri politice împotriva dorinței alegătorilor

Populația, cea care are în mână puterea votului, dorește o schimbare. Potrivit experților, mulți s-au săturat de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice sau digitalizare. Costul și condițiile de trai sunt în scădere la nivelul multor națiuni, iar anumite inițiative nu sunt pe placul electoratului.

„În Belgia și în Luxemburg știu pe cineva care a avut compania de construcții acolo. Deja nu se mai că folosesc centrale și nici măcar aer condiționat. Sunt obligați să facă încălzire prin pardoseală, plus că e vorba de indicele de confort termic în așa fel încât să nu piardă căldură clădirile. Există o criză uriașă de locuințe, dar construim locuințe din ce în ce mai scumpe pe care cei tineri, de care vorbeam, nu și le permit” a evidențiat Dan Andronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul Isărescu, un exemple de politică bună

Având în vedere fenomenele cu care se confruntă politica actuală și exemplul schimbării puterii din Franța, vine întrebarea logică: Urmează România? Astfel, de la conducătorii actuali s-a trecut la cei mai buni lideri din trecut. Un exemplu în acest sens, din opinia lui Dan Andronic, este Mugur Isărescu.

„Îți spun un prim-ministru care a fost bun, Isărescu. Dar tocmai că era atipic. Nu făcea parte din clasa politică. Venise acolo pe post de instalatorul polonez, cum zic ăștia în Anglia, care trebuia pur și simplu să repare țeava și a reparat-o. Dovadă că Guvernul Adrian Năstase a avut o bază pe care a construit ceva destul de solid. Creșterea economică de la Guvernul Adrian Năstase a început” a explicat Dan Andronic.

Încrederea românilor în oamenii politici

În cadrul podcastului de astăzi, Dan Andronic a prezentat oamenilor un sondaj, care surprinde încrederea cetățenilor în actualii oameni politic. Potrivit datelor, în materie de notorietate și încredere, cel mai bine se situează Mircea Geoană, cu 33,4%. De asemenea, Nicușor Dan se află pe locul al doilea. Totuși, din aceste informații poate fi văzut un sentiment general: românii nu mai au încredere în majoritatea politicienilor.

„Dacă ne uităm puțin mai jos și vedem nivelul de neîncredere, o să descoperim că lucrurile stau cel puțin foarte prost pentru majoritate. Deci lumea nu are încredere în ei. Ceea ce ne arată că vor fi niște alegeri prezidențiale, când vor fi în septembrie sau decembrie, cu rezultat imprevizibil” a explicat Andronic.

Așadar, există variante în care personalități precum Diana Șoșoacă sau George Simion vor avea câștiguri neașteptate la alegeri. „Alegătorului român care își va da seama că unii oameni sunt total nepotriviți în circumstanțele internaționale. România depinde în momentul de față foarte mult și de NATO și de Uniunea Europeană. Contează cine ne reprezintă acolo. Dacă trimitem un personaj cheie pur și simplu nu poate deschide gura din motive obiective. Vom avea cu toții de pătimit. În schimb, domnul Geoană, pe bună dreptate are suficiente relații și experiență internațională” a explicat Păcuraru.

Poziția lui Marine Le Pen sub semnul întrebării

Un candidat important care ar putea genera surprize în cazul alegerilor prezidențiale din România este Elena Lasconi. Dar, potrivit experților, țara noastră nu a ajuns încă la nivelul necesar pentru a putea alege o femeie președinte. Iar același lucru se petrece și la nivelul Franței.

„Problema asta merită cred discutată. Nu știu dacă românii sunt în momentul de față copți ca să aleagă o femeie președinte României. Nici nu știu dacă francezii au luciditatea aceasta sau acest nivel. Din această cauză, ideea că Marine Le Pen ar putea fi următorul președinte al Franței stârnește serioase semne de întrebare, cunoscându-i pe francezi cât sunt în realitate tradiționaliști” a evidențiat Tudor Păcuraru.

Revista presei
Efectul Chiron