Horoscopul lui Dom’ Profesor 1 iulie 2024. Are Universul conștiință ? Bună întrebare ! 

Horoscopul lui Dom’ Profesor 1 iulie 2024. Are Universul conștiință ? Bună întrebare ! 

1 iulie

Horoscop De 1 iulie s-au născut Leslie Caron, Wilhelm von Leibnitz, George Sand, Louis Bleriot, Olivia de Haviland, prinţesa Diana, Dan Ackroyd, Pamela Anderson, Leon Dănilă, Dan Verona, Aimee Iacobescu.

Horoscop Pe 1 iulie sunt Sfinţii: Leontie de la Rădăuţi, un român, şi doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian.

Luna iulie și a doua parte a anului încep bine, de luni, creștinește. Perioada zilei de astăzi este importantă. Spiritele aerului se retrag, ca să revină la anul, odată cu echinocţiul de primăvată, iar spiritele focului, elementul foc, îşi intră în drepturi.

Peste o sărbătoare a focului, veche, daco-getică probabil, dacă nu mai veche, de la agatârşi, numită acum Ana-Foca, care se ţine ca să nu fie cuprinsă holda şi gospodăria de flăcări, ei bine, s-a calchiat sărbătoarea creştină a Cosmandinului, Sf. Cosma şi Damian, „...ei, bunii tămăduitori de la nimeni nu luau plată pentru tămăduiri, pentru care s-au numit doftori fără de arginţi.” (Vieţile Sfinţilor).

Asistenţa medicală gratuită a fost una dintre realizările creştinătăţii. Pentru care trebuie să mulţumim Bisericii! Mai întâi pe lângă mânăstiri şi biserici, spitale, ordine religioase de medici şi vindecători, apoi sisteme naţionale de sănătate. Aceste sisteme gratuite au existat chiar şi sub regimurile totalitare averse religiei: nazism, fascism şi comunism.

Din nefericire, astăzi, asistenţa medicală decentă este rezervată numai celor bogaţi. Actul medical se face pe bani contrazicând însăşi esenţa medicinei. Mulţi bani! Lăcomia şi vanitatea au distrus şi această datorie umană, să-ţi ajuţi aproapele, călcând două porunci capitale!

O teorie numită panpsihism propune că conștiința este un aspect fundamental al realității. Un eseu semnat de Dan Falk.

Cu mai bine de 400 de ani în urmă, Galileo a arătat că multe fenomene cotidiene - cum ar fi o piatră care se rostogolește pe o pantă sau un candelabru care se balansează ușor de pe tavanul unei biserici - se supun unor legi matematice precise. Pentru această perspectivă, el este adesea salutat drept fondatorul științei moderne. Dar Galileo a recunoscut că nu totul era susceptibil de o abordare cantitativă. Lucruri precum culorile, gusturile și mirosurile „nu sunt mai mult decât simple nume”, a declarat Galileo, pentru că „se află doar în conștiință”. Aceste calități nu sunt cu adevărat acolo în lume, a afirmat el, ci există doar în mintea creaturilor care le percep. „Deci, dacă creatura vie ar fi îndepărtată”, a scris el, „toate aceste calități ar fi șterse și anihilate”.

Față de vremea lui Galileo, științele fizice au sărit înainte, explicând funcționarea celor mai mici quarci și a celor mai mari grupuri de galaxii. Dar explicarea lucrurilor care rezidă „doar în conștiință” – roșul unui apus de soare, să zicem, sau gustul amar al unei lămâi – s-a dovedit mult mai dificil. Oamenii de știință au identificat o serie de corelări neurale ale conștiinței  - stări ale creierului asociate cu stări mentale specifice - dar nu au explicat modul în care materia formează mintea, în primul rând. După cum a spus filozoful Colin McGinn într-o lucrare din 1989 , „Simțim cumva, că apa creierului fizic este transformată în vinul conștiinței”. Filosoful David Chalmers a numit această dilemă „problema grea” a conștiinței.*

Cercetătorii s-au adunat recent pentru a dezbate problema la Marist College din Poughkeepsie, NY, în timpul unui atelier de două zile axat pe o idee cunoscută sub numele de  panpsihism . Conceptul propune că conștiința este un aspect fundamental al realității , precum masa sau sarcina electrică. Ideea datează din antichitate – Platon a luat-o în serios – și a avut câțiva susținători proeminenți de-a lungul anilor, inclusiv psihologul William James și filozoful și matematicianul Bertrand Russell. În ultimul timp, se vede un interes reînnoit, mai ales după publicarea din 2019 a cărții filosofului Philip Goff, ”Galileo's Error” , care susține cu forță ideea.

Goff, de la Universitatea Durham din Anglia, a organizat recent evenimentul împreună cu filozoful Andrei Buckareff, și a fost finanțat printr-un grant de la Fundația John Templeton. Într-o sală mică de cursuri cu ferestre din podea până în tavan cu vedere la râul Hudson, aproximativ două duzini de cercetători au investigat posibilitatea ca Universul să fie conștient.

O parte din atractivitatea panpsihismului este că pare să ofere o soluție la întrebarea pusă de Chalmers: nu mai trebuie să ne facem griji cu privire la modul în care materia neînsuflețită formează mintea, deoarece mintea a existat tot timpul, locuind în țesătura universului. Chalmers însuși a îmbrățișat o formă de panpsihism și chiar a sugerat că particulele individuale ar putea fi într-un fel conștiente. El a spus într-o discuție TED că un foton „ar putea avea un element de sentiment brut, subiectiv, un precursor primitiv al conștiinței”. De asemenea, este de acord cu ideea neurologul Christof Koch, care a remarcat în cartea sa din 2012 ”Consciousness” că, dacă cineva acceptă conștiința ca pe un fenomen real care nu depinde de niciun material anume — că este „independentă de substrat ”, așa cum spun filozofii — atunci „ este un pas simplu să trageți concluzia că întregul Cosmos este plin de simțire.

Cu toate acestea, panpsihismul este contrar concepției majoritare atât în ​​științele fizice, cât și în filozofie, care tratează conștiința ca pe un fenomen emergent, ceva care apare în anumite sisteme complexe, cum ar fi creierul uman. Din această perspectivă, neuronii individuali nu sunt conștienți, dar datorită proprietăților colective a aproximativ 86 de miliarde de neuroni și interacțiunilor lor - care, desigur, sunt încă puțin înțelese - creierul (împreună cu corpurile, poate) este conștient. Sondajele sugerează că puțin mai mult de jumătate dintre filozofii academicieni susțin această concepție, cunoscută sub numele de „fizicism” sau „emergentism”, în timp ce aproximativ o treime respinge fizicismul și înclină spre o alternativă, dintre care panpsihismul este una dintre mai multe posibilități.

La atelier, Goff a susținut că ”fizicii” au omis ceva esențial când vine vorba de viața noastră mentală interioară. În formularea teoriilor lor, „majoritatea fizicienilor se gândesc la experimente”, a spus el. „Cred că ar trebui să se gândească: „Este teoria mea compatibilă cu conștiința?” – pentru că știm că este real.”

Mulți filozofi de la întâlnire păreau să împărtășească îngrijorarea lui Goff că fizicismul se clătește atunci când vine vorba de conștiință. „Dacă știi până la ultimul detaliu despre procesele creierului meu, tot nu ai ști cum e să fiu eu”, spune Hedda Hassel Mørch, filozof la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia. „Există un decalaj explicativ clar între fizic și mental.” Luați în considerare, de exemplu, dificultatea de a încerca să descrii culoarea cuiva care a văzut lumea doar în alb și negru.

Yanssel Garcia, un filozof la Universitatea din Nebraska Omaha, consideră că doar faptele fizice sunt inadecvate pentru o astfel de sarcină. „Nu există nimic de tip fizic pe care l-ai putea oferi [o persoană care vede doar în nuanțe de gri] pentru a-i face să înțeleagă cum este experiența culorilor; [ei] ar trebui să experimenteze ei înșiși”, spune el. „Știința fizică este, în principiu, incapabilă să ne spună povestea completă.” Dintre diferitele alternative care au fost propuse, el spune că „panpsihismul este cel mai bun pariu al nostru”.

Dar panpsihismul atrage și mulți critici. Unii subliniază că nu explică modul în care bucăți mici de conștiință se unesc pentru a forma entități conștiente mai substanțiale. Detractorii spun că acest puzzle, cunoscut sub numele de „problema combinației”, echivalează cu versiunea proprie a panpsihismului a ”problemei grele”. Problema combinației „este provocarea serioasă pentru poziția de panpsihist”, admite Goff. „Și acolo se îndreaptă majoritatea energiilor noastre.”

Alții pun la îndoială puterea explicativă a panpsihismului. În cartea sa din 2021 ”Being You”, neurologul Anil Seth a scris că principalele probleme ale panpsihismului sunt că „nu explică cu adevărat nimic și că nu duce la ipoteze testabile. Este o ieșire ușoară la aparentul mister creat de problema grea.”

În timp ce cei mai mulți dintre cei invitați la atelier erau filosofi, au existat și discuții susținute de fizicienii Sean Carroll și Lee Smolin și de psihologul cognitiv Donald Hoffman. Carroll, un fizician hardcore, a servit ca lider neoficial al opoziției pe măsură ce atelierul se desfășura. (El a glumit uneori: „Sunt înconjurat de panpsihiști!”) În timpul unei dezbateri publice foarte animată între Goff și Carroll, divergența viziunilor lor asupra lumii a devenit rapid evidentă. Goff a spus că fizicismul nu a condus „tocmai nicăieri” și a sugerat că însăși ideea de a încerca să explice conștiința în termeni fizici este incoerentă.

Carroll a susținut că fizicismul se descurcă de fapt destul de bine și că, deși conștiința este unul dintre multele fenomene care nu pot fi deduse din ceea ce se întâmplă la nivel microscopic, este totuși o trăsătură reală, emergentă a lumii macroscopice. El a oferit ca exemplu paralel fizica gazelor. La nivel micro, se vorbește despre atomi, molecule și forțe; la nivel macro se vorbeste de presiune, volum si temperatura. Acestea sunt două tipuri de explicații, în funcție de „nivelul” studiat – dar nu prezintă un mare mister și nu reprezintă un eșec din partea fizicii.

În scurt timp, Goff și Carroll au abordat așa numitul ”argument al cunoașterii”  (cunoscut și sub numele de „Maria în camera alb-negru ”), precum și a ”argumentului zombie” . Ambele se rezumă la aceeași întrebare cheie: Există ceva despre conștiință care nu poate fi explicat numai prin fapte fizice? O mare parte din ping-pong-ul retoric dintre Goff și Carroll a fost ca Goff să răspundă da la acea întrebare și Carroll că nu.

O altă obiecție ridicată de unii participanți este că panpsihismul nu abordează ceea ce filozofii numesc problema „alte minți ”. (Ai acces direct la propria ta minte – dar cum poți deduce ceva despre mintea altei persoane?) „Chiar dacă panpsihismul este adevărat, vor exista totuși o mulțime de lucruri – și anume lucruri legate de experiențele altora. sunt ca... că încă nu vom ști”, spune Rebecca Chan, filozof la Universitatea de Stat din San José. Își face griji că invocarea unui strat subiacent al minții este un pic ca invocarea lui Dumnezeu. „Uneori mă întreb dacă poziția panpsihistului este similară cu argumentele „zeul golurilor””, spune ea, referindu-se la ideea că Dumnezeu este necesar pentru a umple golurile în cunoștințele științifice.

Alte idei s-au contrazis. Ideea de ”cosmopsihism” a fost lansată – aproximativ, noțiunea că universul însuși este conștient. Iar Paul Draper, un filozof la Universitatea Purdue care a participat prin Zoom, a vorbit despre o idee subtil diferită cunoscută sub numele de „teoria eterului psihologic” – în esență că creierul nu produce conștiință, ci mai degrabă o folosește . Din această perspectivă, conștiința era deja acolo înainte de a exista creierul, ca un eter omniprezent. Dacă ideea este corectă, scrie el, „atunci (din toate probabilitățile) Dumnezeu există”.

Hoffman, un om de știință cognitiv la Universitatea din California, Irvine, care s-a adresat atelierului prin Zoom, susține respingerea ideii de spațiu-timp și căutarea a ceva mai profund. (El a citat ideea din ce în ce mai populară în fizică în ultima vreme că spațiul și timpul ar putea să nu fie fundamentale, ci pot fi în schimb fenomene emergente în sine.) Entitatea mai profundă legată de conștiință, sugerează Hoffman, poate consta din „subiecți și experiențe” despre care spune el „sunt entități dincolo de spațiu-timp, nu în spațiu-timp.” El a dezvoltat această idee într-o lucrare din 2023 intitulată „Stări ale conștiinței”.

Smolin, un fizician la Institutul Perimetru pentru Fizică Teoretică din Ontario, care a participat și prin Zoom, a lucrat în mod similar la teorii care par să ofere un rol mai central agenților conștienți. Într-o lucrare din 2020, el a sugerat că universul „este compus dintr-un set de vederi parțiale despre sine” și că „percepțiile conștiente sunt aspecte ale unor puncte de vedere” – o perspectivă despre care spune că poate fi considerată „o formă restrânsă de panpsihism”. .”

Carroll, vorbind după sesiunea care a inclus atât pe Hoffman, cât și Smolin, a remarcat că propriile sale opinii s-au diferit de cele ale vorbitorilor în primele două minute. (În timpul prânzului, el a remarcat că participarea la atelier se simțea uneori ca pe un subreddit pentru fanii unei emisiuni TV la care pur și simplu nu ești interesat.) El a recunoscut că dezbaterile nesfârșite asupra naturii „realității” l-au lăsat uneori frustrat. „Oamenii mă întreabă: „Ce este realitatea fizică?” Este realitatea fizică! Nu există nimic din ceea ce „este”. Ce vrei să spun, că e din macaroane sau așa ceva?” (Chiar și Carroll, totuși, admite că în realitate există mai mult decât se vede în ochi. El este un susținător puternic al interpretării „ multe lumi ” a mecanicii cuantice, care susține că universul nostru este doar o fațetă a unui vast multivers cuantic.)

Dacă toate acestea sună ca și cum nu ar putea avea vreo valoare practică, Goff a ridicat posibilitatea ca modul în care concepem mintea să aibă implicații etice. Luați întrebarea dacă peștii simt durere. Știința tradițională poate studia doar comportamentul exterior al peștelui, nu starea sa mentală. Pentru Goff, concentrarea asupra comportamentului peștelui nu este doar greșită, ci este „oribilă”, deoarece omite ceea ce este de fapt cel mai important - ceea ce simte de fapt peștele .

„Vom înceta să întrebăm dacă peștii sunt conștienți și doar să ne uităm la comportamentul lor? Cui îi pasă de comportament? Vreau să știu dacă are o viață interioară; asta e tot ce conteaza!" Pentru fizicieni precum Carroll, totuși, sentimentele și comportamentul sunt strâns legate, ceea ce înseamnă că putem evita să provocăm suferința unui animal prin faptul că nu îl punem într-o situație în care pare să sufere pe baza comportamentului său. „Dacă nu ar exista nicio legătură între ei [comportament și sentimente], am avea într-adevăr probleme”, spune Carroll, „dar asta nu este lumea noastră”.

Seth, neurologul, nu a fost la atelier, dar a fost întrebat unde se află în dezbaterea asupra fizicismului și a diferitelor sale alternative. Fizicalismul, spune el, oferă încă mai multă „strângere empirică” decât concurenții săi – și el deplânge ceea ce el vede ca fiind o strângere excesivă a mâinilor în legătură cu presupusele eșecuri ale sale, inclusiv despre presupusa duritate a problemei grele. „A critica fizicismul pe baza faptului că a „eșuat” este o caracterizare greșită intenționată”, spune el. „Se descurcă foarte bine, așa cum atestă cu ușurință progresul în știința conștiinței.”

Într-un articol publicat recent în Journal of Consciousness Studies , Seth adaugă: „Afirmarea că conștiința este fundamentală și omniprezentă nu face nimic pentru a arunca lumină asupra modului în care o experiență de albastru este așa cum este, și nu altfel. Nici nu explică nimic despre posibilele funcții ale conștiinței și nici de ce se pierde conștiința în stări precum somnul fără vise, anestezia generală și comă.”

Chiar și cei care înclină spre panpsihism par uneori că ezită să se arunce în adâncul sfârșitului. După cum a spus Garcia, în ciuda atracției unui univers impregnat de conștiință, „mi-ar plăcea să pot să fiu scos din el”.

Sunt absolut necesare aceste exerciții intelectuale care te scot din prostia netului. Și eseurile se găsesc tot pe net, ceea ce demonstrează că deseori, conștiința se exprimă în mai multe feluri. Sau, cum spun mereu, mâine este o altă zi!

 Horoscopul lui Dom Profesor  1 iulie 2024

 BERBEC  În această zi de luni, 1 iulie, oscilezi între nevoia ta de stabilitate și de siguranță emoționala și intre o nevoie din ce in ce mai presantă de aventură... Să nu crezi că trebuie neapărat să sacrifici una dintre cele două opțiuni! Există și o a treia cale. Astăzi poate ar trebui să fii mai puțin entuziasmat cu privire la o persoană pe care ai cunoscut-o de curând, să nu te arunci cu cornițele înainte și să aștepți până îți dovedește că este, într-adevăr, o persoană de calitate. Atenție la variațiile mari de temperatură!

TAUR  Urmărește-ți cu atenție finanțele, gustul pentru lux și confort are un preț, iar viața în societatea de astăzi nu este chiar ieftină. Folosește-ți legendarul bun simț pentru a rămâne în limite rezonabile când vine vorba de finanțe și mâncare, altfel, unele treziri pot fi dureroase. Nu trebuie să renunți chiar la toate răsfățurile, este o zi grozavă pentru a participa la un vernisaj, sau a vedea un film la cinema, te poți bucura de toate cu moderație!

GEMENI Astăzi, ambițiile tale vin în slujba abilității tale administrative. Ai șanse să găsești cele mai bune căi și modalități de a-ți atinge obiectivele într-un mod realist. În plus, capacitățile tale de negociere îți aduc noroc, este timpul să cauți noi clienți și să le faci niște oferte concrete. Această perioadă este pozitivă din multe puncte de vedere: energia ta este bine controlată și obții rezultate excelente, astăzi poți să semnezi contracte liniștit. Ești eficient în rezolvarea unui eventual conflict.

RAC  Astăzi îndrazneala este numele tău mijlociu, cum se spune prin filmele americane. Abilitățile tale de negociere sunt bine aspectate și reușești să le concentrezi în direcția corectă. Nu ezită să îți urmezi intuiția legendară! În plus, nu te îndoi de capacitatea ta de a lua deciziile corecte în investiții financiare pe termen lung. Mai pe seară, o ieșire distractivă și o veste bună în program!

LEU Norocul îți este scris în stele, profită de această zi de luni în care toate se vor așeza la locul lor. Este important să-ți controlezi caracterul și impulsivitatea pentru că dacă nu acorzi atenție oamenilor pe care îi iubești, vei avea probleme cu ei. Nu ești în cea mai bună dispoziție socială, e mai bine să eviți întâlnirile și să alegi mai degrabă activități solitare, care îți vor încărca bateriile în liniște. Poate un film sci-fi îți mai descrețește coama leonină astăzi!

FECIOARĂ Anturajul tău este plin de oameni plăcuți și rafinați. Chiar dacă anumite aspecte ale superficialității, frivolitatea, te pot enerva, este totuși un context excelent pentru întâlnirea cu oameni noi. Nu va trebui să cauți departe: colegi, prieteni, vecini, pentru a construi relații pline de satisfacții. Pe seară, o masă tip ”fine dining” poate fi acel ceva care să îți satisfacă dorința ta perpetuă de rafinament și inovație gastronomică.

BALANŢĂ E posibil să fii invitat să participi la o competiție, accepți o provocare sau pui un pariu. Chiar dacă întâmpini dificultăți, ți se pare cu atât mai palpitant. Obstacolele îți stimulează spiritul de aventură. Chiar dacă mulți te consider o fire impulsivă, îți dezvolți echilibrul fizic și psihologic. Păstrează o atitudine optimistă și mergi înainte cu cea mai mare încredere, stelele te urmăresc cu bunăvoință. Ai premise bune pentru o negociere.

SCORPION Concentrează-te pe viața ta de familie pentru a evita tensiunile profesionale. Ești prea sensibil și riști să iei cea mai mică lipsă de căldură în mod greșit... Oamenii sunt prietenoși, dar rămân distanți, ceea ce te face să nu te simți bine în pielea și să te comporți capricios. Nu-ți învenina relațiile sociale pentru o pasă proastă, ia o pauză și vezi-ți de treburile tale, ar fi recomandabil să răsfoiești o carte nouă și să bei un ceai verde, antioxidant.

 SĂGETĂTOR   Astăzi nu fi prea radical: sensibilitatea celor din jur este exacerbată și ai putea, din cauza unui cuvânt stângaci, strica atmosfera întregii zile, așa că nu cere prea mult sau prea abrupt, riști să-i descurajezi pe cei dragi. Climatul este mai degrabă cerebral și te încurajează să te gândești înainte de a acționa. Este într-adevăr mai bine să mapezi terenul înainte de a te îmbarca în aventuri îndrăznețe. Grijă la deplasările în natură, nu uita să folosești un repelent bun împotriva insectelor!

CAPRICORN Nimeni nu știe mai bine decât tine cum vrei să-ți conduci proiectele, doar ești liderul perfecționist al zodiacului. Cu toate acestea, îți poți găsi echilibrul primind sfaturi. Nu refuza acest ajutor care nu îți afectează în niciun fel liberul arbitru! Chiar dacă ești realist, în prezent plutești pe un mic nor roz, fapt care hrănește proiectele care sunt importante pentru tine. Noi propuneri îți vor permite să îți afișezi talentele, să îți aperi ideile sau să convingi un public.

 VĂRSĂTOR O dimineață aglomerată de luni, telefonul sau e-mail-urile par să nu se mai oprească, nu uita să iei binemeritatele pause dese,”cheia” marilor succese. Astăzi ieși ușor din situații dificile și ai arta și modul de a transmite mesaje, fără să vorbești, limbajul non-verbal este foarte bine aspectat. Situația economică te încurajează să investești într-o ținută elegantă. Îți va completa minunat dressing-ul.

PEŞTI  Nu te lăsa manipulat de șantajul emoțional al unora. Căutarea armoniei îi poate conduce pe unii nativi la compromisuri inacceptabile care, pe termen lung, le vor fi dăunătoare. Păstrează-ți demnitatea în toate împrejurările, fă-te respectat dar arată și maturitate în cerințele tale...Dacă ceva nu îți iese din prima, nu mai încerca, amână, dacă poți! Cere ajutor și strânge mai multe date despre problemă și lucrurile se vor rezolva de la sine.

 

Ne puteți urmări și pe Google News