Cât de credibile sunt acuzațiile că medicii luau stimulatoare cardiace de la morți pentru a le vinde bolnavilor. IGPR investighează o aberație? Exclusiv

Cât de credibile sunt acuzațiile că medicii luau stimulatoare cardiace de la morți pentru a le vinde bolnavilor. IGPR investighează o aberație? Exclusiv

Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) anunță că astăzi, 17 februarie, au descins la mai multe adrese din judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ, într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru mai multe fapte de corupție, printre care furtul de aparatură medicală din cadavre, care ulterior era vândută altor pacienți.

Concret, percheziţiile efectuate vineri de poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei Supreme vizează activitatea unor medici de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Cu banii obţinuţi de pe urma infracţiunilor, persoanele vizate de percheziţii ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora", arată IGPR în comunicat.

Potrivit publicației Ziarul de Iași, e vorba despre doi medici, Dan Tesloianu de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov. Cei doi dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul în care sunt vizați conține, așadar, mai multe acuzații, însă una dintre ele pare a fi aberantă: cea că ar fi sustras stimulatoare cardiace din cadavrele pacienților decedați.

Cardiolog: „Stenturi, exclus. Stimulatoare cardiace, greu de crezut!”

EVZ a contactat un specialist pentru a explica dacă astfel de acuzații pot avea un fundament real. În primul rând, potrivit medicului cardiolog Oren Iancovici, despre stenturi nici nu poate fi vorba.

Stimulatoarele cardiace însă pot fi extrase, dar e greu de crezut că cineva ar putea depune eforturi în a extrage un aparat de la un om decedat, în condițiile în care un astfel de dispozitiv nu costă o avere.

Pacemaker-ele erau reutilizate la morți în mod legal, în urmă cu 20 de ani

Dr. Oren Iancovici: „Nu cred că e vorba despre stenturi, pentru că acelea nu pot fi scoase, ci de stimulatoare, de aparate pacemaker. Inițial, în urmă cu 20-30 de ani, de când au început aceste stimulatoare să fie folosite, ele se scoteau de la pacienții decedați, se sterilizau apoi se donau către țările care aveau nevoie de astfel de aparatură. Se trimiteau cu sutele, inclusiv în România. Știu asta pentru că se întâmpla și când eram eu student, rezident. Donația se făcea în mod legal”, spune cardiologul în exclusivitate pentru EVZ.ro.

Cât costă un stimulator cardiac?

„Un stimulator costă 300-400 de euro. Acest caz este foarte ciudat deoarece scoaterea și sterilizarea acestor pacemakere de la pacienții decedați e un proces dificil, iar profitul nu poate fi unul uriaș. Deci de ce ar face cineva așa ceva?

Gândiți-vă că nu sunt nici foarte mulți pacienți cu stimulator care decedează, deci nu ai de unde să le iei”, explică specialistul.

„Nu există niciun pericol pentru pacientul care primește un stimulator de la un pacient decedat, dacă aparatul a fost sterilizat corespunzător. Totodată, pacientul în mod obligatoriu trebuie să fie informat despre acest aspect – ca aparatul provine de la un om decedat”, a mai adăugat dr. Oren Iancovici pentru EVZ.ro.

Reacția Ministerului Sănătății: „Nu putem oferi alte informații”

„Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.