Prețurile în Germania au explodat. Pâinea a devenit un lux: „Zilnic auzim strigătele de ajutor”
- Emma Cristescu
- 18 septembrie 2022, 10:12
Facturile mari la curent și gaz i-au făcut pe brutarii din Germania să iasă în stradă, dar asta nu a oprit creșterea prețurilor. Pâinea a devenit un lux, iar afaceriștii sunt în prag de faliment.
Facturile mari la curent și gaz nu sunt o noutate pentru brutarii din Germania. Ei sunt în pragul falimentului și încearcă să își salveze afacerea. De când s-a scumpit pâinea, micii antreprenori caută soluții pentru a nu își închide prăvălia, dar fără rezultat. „Suntem o brutărie clasică. La tejgheaua din față vindem ce iese din cuptorul din spate“, își prezintă Tobias Plaz mica afacere din Eutingen, un sat la sud-vest de Stuttgart.
Tobias Plaz nu știe cum își va ține afacerea de-acum încolo. La sfârșitul lunii august, furnizorul de gaz l-a anunțat că prețul pe kilowatt a crescut de la aproape 10 cenți la aproximativ 35 de cenți. „Sunt informații pe care vi le împărtășim ca să puteți avea înțelegere când vom fi nevoiți să ajustăm prețurile“, a scris brutarul pe Facebook și Instagram în dreptul fotografiei scrisorii prin care era înștiințat că în loc de 721 de euro lunar gazul va costa 2588 euro lunar.
Și Eckehard Vatter, proprietarul unui lanț de brutării cu 430 de angajați și 35 de puncte de desfacere, va trebui să achite lunar peste 75.000 €, factura la gaz. Până acum gazul costa în jur de 5.800 de Euro pe lună. Vatter și mulți alți producători în domeniul panificației din Hanovra au ieșit la protest pentru a își face dreptate. Vânzătorii au ajuns să servească cu lumina stinsă pentru a sensibiliza clientela. „Astăzi lumina și mâine cuptorul?“ este sloganul acestei acțiuni.
Cât va costa pâinea în Germania
Conform Asociației centrale a producătorilor din sectorul panificației, multe firme se vor închide dacă statul nu va acorda subvenții. Prețul la pâine a crescut considerabil, iar brutarii nu vor să vândă un produs cu 5-10 euro. Pachetul de măsuri adoptat de către guvernul de la Berlin este destinat, în mare parte, populației, nu firmelor. 95 de miliarde de euro vor fi alocate pentru a-i ajuta să facă față exploziei prețurilor la energie. Coaliției aflate la guvernare (SPD, Grünen și FDP) i-a luat mai mult timp până să realizeze că nici economia nu va putea trece prin criză fără ajutor.
„Zilnic auzim strigătele de ajutor ale antreprenorilor care sunt la un pas de a-și închide producția din cauză că nu mai pot compensa prin majorarea prețurilor de vânzare, costurile uriașe cu energia“, spune Hans Peter Wollseifer, președintele Asociației centrale a meșteșugarilor, potrivit DW.