Atenţie la pâine! Felul în care o consumăm ne poate îmbolnăvi de cancer. Studiu
- Sabina Popescu
- 14 mai 2021, 23:44
În timp ce nutriționiștii avertizează cu privire la tipurile de alimente pe care populația ar trebui să le consume, acrilamida devine o problemă de sănătate publică. Oamenii de știință au descoperit că un consum neechilibrat de pâine prăjită poate cauza cancer.
Specialiștii avertizează în repetate rânduri populația că alimentația proastă poate avea ca efect secundar dezvoltarea cancerului. Unii nutriționiști susțin avertizează că alimentele prăjite sau coapte pot afecta grav sănătatea.
Consumul de pâine prăjită a început să stârnească diverse controverse. Acrilamida devine o problemă de sănătate publică. Specialiștii caută soluții pentru a limita, pe cât posibil, ingerarea acestei substanțe.
Pâinea prăjită conține acrilamidă
Acrilamida este o substanță chimică folosită pentru purificarea apei, fabricarea unor cosmetice, a lipiciului, hârtiei sau este folosită ca întăritor în domeniul construcțiilor. Cercetătorii au descoperit că această substanță se formează și la nivelul diferitelor alimente, în urma procesului de preparare a acestora la temperaturi ridicate.
De asemenea, anumite doze de acrilamidă s-au dovedit a fi toxice atât pentru sistemul nervos al animalelor, cât și pentru cel al oamenilor. Trebuie menționat însă, că studiile nu arată rezultate foarte concrete în cel de-al doilea caz.
Îngrijorător este faptul că această substanță favorizează apariția cancerului la animale. Oamenii de știință au mai remarcat că un consum ridicat de acrilamidă poate conduce la dezvoltarea tumorilor la nivelul sânilor sau a tiroidelor, dar contribuie și la dezvoltarea cancerului uterin la nivelul endometrului sau cancerului testicular.
Încă din anul 1994, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a stabilit că acrilamida reprezintă un posibil factor cancerigen .
Renunțăm la pâinea prăjită? Ce spun specialiștii
Prin urmare, specialiștii nu consideră necesară eliminarea definitivă a consumului de pâine prăjită din alimentație. Dacă se dorește însă, reducerea consumului de acrilamidă, măsura în cauză cu siguranță și-ar spune cuvântul.
Nutriționiștii mai recomandă substituirea, pe cât posibil, consumul alimentelor fierte sau înăbușite în favoarea celor prăjite, potrivit healthline.com.
Reamintim că modelul alimentar recomandat românilor este modelul mediteranean ce poartă denumirea de carpato-danubian. Este un model omnivor; se consumă de toate, (din toate grupele – n.r.) alimentare, vegetale și animale, dar predomină vegetalele. Toate alimentele trebuie să fie neprocesate, integrale, să fie sigure, nu contaminate, să fie cât se poate de proaspete și cultivate, dacă e posibil, autohton.