Pretul alimentelor si cel al serviciilor a ingropat tinta de inflatie
- Adam Popescu
- 12 ianuarie 2008, 02:00
Inflatia anuntata pentru anul trecut este de 6,57%, cu 1,5 puncte procentuale peste tinta Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,64% in luna decembrie.
Cel mai mare impact asupra inflatiei l-au avut, in 2007, produsele alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%. Preturile la alimente au luat-o razna: uleiul s-a scumpit cu peste 44%, iar fasolea boabe cu 33%.
Pretul conservelor de legume a ajuns cu 30,28% mai mare la sfarsitul anului trecut, iar al fructelor proaspete - cu 25,8%. Costurile cu chiria de stat s-au dublat din decembrie 2006 pana in decembrie 2007, conform datelor anuntate, ieri, de Institutul National de Statistica.
Pretul serviciilor a crescut cu 8,55%, anul trecut. Scumpiri importante s-au inregistrat la transportul CFR (cu 27,35%), la tarifele postale (cu 23,26%), si la apa, canal si salubritate (cu 11,96%). La cresterea inflatiei a mai contribuit si scumpirea marfurilor nealimentare cu 3,6% in anul precedent. Pretul tutunului si cel al tigarilor s-au majorat cu 12,64%, in timp ce pentru incaltamintea din piele am scos cu peste 4% mai multi bani din buzunar.
Inflatia sperie investitorii
Banca Nationala a Romaniei a ratat tinta de inflatie din cauza ca a estimat gresit evolutia cursului de schimb si preturile la alimente, sustin analistii financiari, citati de Mediafax. Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, este de parere ca banca centrala a fost preocupata mai mult de cresterea economica decat de inflatie.
In opinia lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), citat de „Ziarul Financiar”, BNR are mijloacele necesare sa contracareze presiunile inflationiste din exterior.
Nivelul inflatiei ii ingrijoreaza pe reprezentantii guvernului. Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul finantelor, Varujan Vosganian, s-au intalnit, joi, cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Timp de aproximativ o ora, acestia au discutat despre estimarile privind inflatia in 2008 si corelarea cu politicile guvernamentale.
Afectata de „deprecierea consistenta a leului din cea de-a doua parte a anului” si de „o politica fiscal-bugetara laxa”, inflatia ridicata din 2007 poate deteriora perceptia pozitiva a investitorilor straini despre Romania, considera Florian Libocor, economistul-sef al BRD.
Acesta estimeaza pentru sfarsitul lui 2008 o inflatie de 5%. Analistul economic Liviu Voinea vede o inflatie de 5,5%-6%, in conditiile in care se va adanci deficitul bugetar. Tinta BNR este o inflatie de 2,8%-4,8% in 2008.