Băsescu îi cere lui Ponta să modifice AZI Codurile. Premierul spune că nu a primit nicio solicitare

Băsescu îi cere lui Ponta să modifice AZI Codurile. Premierul spune că nu a primit nicio solicitare

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, din nou, o solicitare premierului Victor Ponta de a emite o ordonanță de urgență pentru a modifica Codul de procedură penală. Acesta ar urma să intre în vigoare mâine, 1 februarie, în condițiile în care a fost criticat de procurori pentru că favorizează infractorii.

UPDATE 11.20: În replică, premierul Victor Ponta a spus că nu a primit azi nicio solicitare de la șeful statului. "Președintele României, domnul Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanță de urgență a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, și de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), doamna Laura-Codruța Kövesi", se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială. Și ieri, președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală. În plus, tot ieri, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, Traian Băsescu a anunţat că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală şi eroarea de a nu fi înţeles implicaţiile articolului 140, care prevede că, pe viitor, interceptările nu mai pot avea loc decât după începerea urmăririi penale a unei persoane. "Îmi asum faptul că n-am înţeles în 2010 conţinutul Articolului 140, dar asta nu-l scuteşte pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele de la Înalta Curte, de la DNA, de la DIICOT că trebuie aduse unele modificări Codului de procedură penală. Aşa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a aprobat- o pe 16 octombrie, în şedinţa de guvern, pentru a rezolva problemele de interese din Autoritatea Fiscală (ASF), la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală", a spus Băsescu. El a avertizat că, dacă nu va face acest lucru, Ponta "devine scutul oamenilor corupţi". "Predoiu a negociat cu toată lumea" Cu acest prilej, Băsescu a reamintit că actualul candidat la prezidenţiale al PDL, Cătălin Predoiu, este cel căruia i se datorează actuala formă a Codurilor. El i-a reproşat că, în calitate de ministru al Justiţiei, "a negociat cu toată lumea în Parlament cum să arate Codul de Procedură Penală". "Iar când am înţeles acest lucru, mi-am dat seama că nu a fost un ministru al Justiţiei corect", a spus Băsescu. La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că ministul Justiției, Robert Cazanciuc, va centraliza azi propunerile de la CSM privind Codul de procedură penală și acestea vor fi discutate în ședința de Guvern de miercuri. "Vine dl Cazanciuc, îmi prezintă și miercuri îl discutăm. (...) Cei de la CSM au discutat astăzi. Au făcut un set de propuneri. Dl Cazanciuc mâine le centralizează și după aceea le discutăm", a declarat premierul. CITIȚI ȘI:

  • Băsescu îi cere lui Ponta să nu fie scut pentru corupţi
  • Cătălin Predoiu: Îmi asum că noile Coduri sunt BUNE
  • Ponta: "Sâmbătă intră în vigoare Codul Penal şi Codul de procedură penală". Deşi CONTESTATE de procurori, Guvernul NU le va modifica
  • Monica Macovei îi cere premierului Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri penale