Un preot din satul sucevean Poiana Mărului, comuna Mălini, s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu, după ce a oficiat o înmormântare. Motivul, susţin poliţiştii: faţa bisericească a îngropat un localnic pentru care rudele nu aveau un act de constatare a decesului, care să scrie negru pe alb cauza morţii.

Medicul a refuzat să-şi pună parafa, părintelui i s-a făcut mila

Gheorghe Dăscălaşu, în vârstă de 55 de ani, şi-a dat ultima suflare duminică, 15 ianuarie, iar patru zile mai târziu a fost condus pe ultimul drum. Bărbatul nu era înscris la nici un medic, îşi pierduse de mai mulţi ani buletinul, iar rudele şi vecinii spun că era epileptic şi consuma băuturi alcoolice.
Teodora Dăscălaşu povesteşte că s-a dus la primărie să scoată certificatul de deces, însă îi trebuia un act de constatare a morţii emis de către medic. Cum răposatul nu era înscris la nici un doctor, iar medicul de familie din sat a refuzat să-şi pună parafa, femeia s-a lăsat păgubaşă. Aşa a ajuns la mila preotului, Gheorghe Sava. „Părintele a spus că rezolvă, cum să vă spun, noi am ştiut, eram pregătiţi… şi părintele a ştiut că a fost aşa de bolnav. Soţul şi părintele au fost colegi de şcoală…”, povestea Teodora Dăscălaşu.

Mortul trebuie deshumat, făcută necropsie şi găsită cauza morţii

Şi uite aşa, pe 19 ianuarie, Gheorghe Dăscălaşu a fost îngropat în cimitirul din sat, condus pe ultimul drum de rude şi fostul său coleg de şcoală, actualul preot din sat. Cazul a ieşit la iveală în momentul în care soţia mortului s-a dus la primărie să ceară ajutor de înmormântare. „Am întrebat-o unde este certificatul de deces. A răspuns că nu are… Dar bărbatul unde e?, am întrebat. A zis că e îngropat. Acum ar trebui, după toate procedurile, să fie deshumat, să-i facă necropsie, să vadă cauza morţii”, se crucea secretarul primăriei, Neculai Saftiu.

Ipoteza deshumării trupului neînsufleţit va fi analizată în aceste zile, dosarul fiind trimis de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Chiar dacă şi vecinii spun că  Gheorghe Dăscălaşu a fost răpus de boală, anchetatorii trebuie să elimine orice suspiciune a unei morţi violente. Preotul a refuzat să facă declaraţii despre acest subiect, însă va trebui să dea cu subsemnatul la poliţie şi la parchet.