UPDATE. Florin Cîțu, despre remanierea lui Vlad Voiculescu: „Decizia nu se discută ci se anunță”

UPDATE. Florin Cîțu, despre remanierea lui Vlad Voiculescu: „Decizia nu se discută ci se anunță”

La finalul ședinței Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), premierul Florin Cîțu a făcut declarații referitoare la situația de la Spitalul Foișor și la prestația ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a precizat că remanierea sau o decizie legată de un ministru din cabinet o va lua premierul. Iar aceste decizii nu se idscută ci se iau pe loc. Florin Cîțu a răspuns unei întrebări venite din partea unui jurnalist care a dorit să afle dacă se va propune remanierea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. El a lăsat să se înțeleagă că așteaptă demisia lui Vlad Voiculescu, după ceea ce s-a petrecut la Spitalul Foișor.

„Este vorba de onoare. Să vedem dacă mai este onoare în România. Am spus și în ședință: nu este normal ca după ce se ia o decizie să intervină premierul. (...) Eu am mai spus-o. Remanierea sau o decizie legată de un ministru din cabinet va fi luată de premier. Iar aceste discuții nu se discută ci se pun în practică”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că este nevoie să se accelereze campania de vaccinare pentru a depăși pandemia. El a precizat că este nevoie de 1.600 de paturi la ATI pentru pacienții aflați în stare gravă. El a precizat că unul dintre pacienții care au fost transferați la secția ATI de la Spitalul Foișor a murit între timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE: Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat că pentru a depăși pandemia este nevoie de accelerarea campaniei de vaccinare

„Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Se vor deschide 171 de centre noi de vaccinare și vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este singura soluție de a depăși pandemia. Doar prin vaccinare putem lăsa pandemia în urmă. Avem dozele necesare să vaccinăm 10 milioane până la finalul lunii iulie, începutul lunii august”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a precizat că i-a cerut ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu să prezinte un raport cu privire la valul trei al pandemiei și să comunice, în conferințe săptămânale de presă.

De menționat că declarațiile premierului Florin Cîțu de după ședința CNCCI s-au suprapus cu cele ale ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Televiziunile au transmis alternativ cele mai importante luări de poziței ale celor doi oficiali guvernamentali. Acest lucru s-a întâmplat, potrivit surselor Evenimentului Zilei, deoarece Vlad Voiculescu și-ar fi programat conferința de presă, inițial, la ora 15:45, Ulterior, ministrul Sănătății și-a amânat discursul pentru ora 16:00, când s-a suprapus cu declarația premierului Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul prin Biroul de Presă al Guvernului.

Anunțul participă premierului vine după ce la ora 13.00 în buletinul zilnic prezentat de Grupul de Comunicare Strategică a fost anunțat un record absolut de pacienți cu Covid-19 internați la ATI.

Este foarte probabil ca evenimentele din ultimele zile să fie pe ordinea de zi a discuțiilor de la CNCCI de la Ciolpani.

Scandal pentru evacuarea Spitalului Foișor

Spitalul Foișor a fost evacuat „pe repede înainte” pacienții fiind unii externați, alții trimiși către alte unități medicale. Mulți dintre aceștia erau proaspăt operați, în tratament, cu perfuzii sau cu măști de oxigen pe figură. Tratamentul inuman la care oamenii bolnavi au fost supuși au stârnit un val de indignare la nivelul întregii țări. Acuzațiile la adresa ministrului Sănătății Vlad Voiculescu și  a șefului DSU, Raed Arafat au devenit de notorietate.

Mai mult, sâmbătă, din stradă, românii au protestat și au cerut demisia celor doi și a Guvernului Cîțu.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu. Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

Ordinul lui Vlad Voiculescu

Polemici intense a suscitat și ordinul ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. El a susținut într-o declarație de presă în care a anunțat noile reguli privind înmormântarea persoanelor infectate cu Covid-19 că în ordinul de ministrul nu scrie că cei decedați nu trebuiau să fie îmbrăcați. Informația a fost una greșită, asta pentru că în ordin se arată că „aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.

La nivelul coaliției de guvernare este în desfășurare un imens scandal pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu. Tot mai mulți liberali se pronunță pentru debarcarea ministrului Sănătății. Aceștia întâmpină însă opoziția vehementă a USR-PLUS care îi acordă, în continuare susținerea, în pofida valului de gafe făcute aproape zilnic.