Evenimentul Zilei > International > Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, refuză să demisioneze
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, refuză să demisioneze

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, refuză să demisioneze

Premierul bulgar Boiko Borisov a respins vineri apelul la demisia cabinetului său, dar a promis o remaniere radicală a guvernului, după ce moțiunea de cenzură anticorupție depusă de socialiști va fi - anticipează el - respinsă la dezbaterile programate cel mai probabil marți sau miercuri, informează Rador.

În urma unei întâlniri a liderilor coaliţiei „GERB – Patrioții Uniți”, Boiko Borisov a declarat că nu va demisiona până la încheierea mandatului, în martie 2021. El şi-a amânat decizia în privinţa demisiei miniştrilor de finanţe, al economiei şi de interne, şi a promis o remaniere radicală după votul pe marginea moțiunii de cenzură anticorupție depusă de Partidul Socialist.

Borisov a avertizat că simpatizanții săi vor ieși în stradă dacă figurantul Radev va numi un guvern interimar, adăugând: „Nimeni nu poate guverna mai bine decât noi”.

Copreședintele Patrioților și viceprim-ministru, Krasimir Karakacianov, a spus că variantele sunt două: demisia sau un nou guvern, cu sau fără Borisov.

Partidul Bulgaria Democrată, principalul exponent al dreptei, a anunţat că primul ministru se teme de un guvern interimar numit de Radev, pentru că acesta va scoate la lumină multe cazuri de corupție.

Astăzi, la cel mai vizionat canal de televiziune, BTV, a apărut un clip din apartamentul primului ministru, la reședința de stat. Operatorul anonim deschide sertarul noptierei şi arată teancuri de bancnote de 500 de euro și aur. Clipul vine după o serie de fotografii, printre care una cu Borisov în pat.

Premierul a recunoscut că ele sunt făcute în dormitorul său, dar le-a calificat drept un montaj în stil KGB și o amenințare.

Expeditorul anonim avertizează că vor urma şi alte clipuri cu bani și aur de la reşedinţa lui Borisov. El își încheie mesajul cu cuvântul „absurditate”, folosit astăzi de Borisov pentru a-şi exprima opinia față de un guvern numit de Radev.

Premierul a comentat că este vorba de o înscenare cu bani și aur aduşi în reședință, care e păzită de Serviciul Național de Pază.

Aflat într-o vizită la Plovdiv, şeful statului a anunţat că este pregătit cu componența unui viitor guvern interimar. „Până când sertarele sunt pline de euro și sunt păzite cu pistoale, nicio remaniere nu poate restabili încrederea” – a avertizat el.

Protestele antimafie continuă a opta zi, cu un număr mai mare de participanți și în mai multe orașe – 27. Proteste au loc și în câteva capitale europene.

Un sondaj realizat de Gallup International arată că aproape 60% dintre bulgari cer demisia guvernului.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: