Evenimentul Zilei > Actualitate > Premierul Boris Johnson, după acordul dintre UE și Marea Britaniea: „Disputele au fost dure”
Premierul Boris Johnson, după acordul dintre UE și Marea Britaniea: „Disputele au fost dure”

Premierul Boris Johnson, după acordul dintre UE și Marea Britaniea: „Disputele au fost dure”

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat încheierea acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”.

Ministrul britanic al Comerţului internaţional, Liz Truss, a dat şi ea vestea pe Twitter: „Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente”.

Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada, anume că un astfel de acord reprezintă și o mare siguranță pentru afacerile viitoare.

De asemenea, a spus Jonhson că „nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la ușa sa. Disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă”.

Brexit. La ce acord s-a ajuns?

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial, anunță BBC.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că UE și Marea Britanie au ajuns, în sfârșit, la un acord comercial.

„În sfârșit s-a ajuns la un numitor comun. A fost un drum lung și anevoios, dar iată-ne, acum, aici”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Aceasta a mai precizat că acordul la care s-a ajuns este foarte profitabil pentru ambele părți.

„Am ajuns un acord bun pentru ambele părți. Este foarte echilibrat și corect atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Marea Britanie. A fost cel mai responsabil lucru pe care îl puteam face”, a mai declarat Ursula Von der Leyen.

Totul a fost despre „suveranitate”

Ursula von der Leyen a mai anunțat că „întreaga dezbatere a fost, defapt, întotdeauna despre suveranitatea statelor. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, această suveranitate în secolul 21?”.

„Este despre a ne aduna puterile și a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri. Este vorba despre a ne ajuta reciproc în vremuri grele, de criză, decât să încercăm să facem totul pe cont propriu, iar Uniunea Europeană ne arată exact cum să facem acest lucru”, a mai spus președintele Comisiei Europene.