Premiera lui "Diaz", cu elicopterul la TIFF

Premiera lui "Diaz", cu elicopterul la TIFF

Filmul "Diaz – Don’t Clean Up this Blood" a avut prima proiecţie în România sâmbătă, la Cluj-Napoca, în a doua zi a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Spectatorii care aştep­tau începerea filmului produs de Domenico Procacci şi de Mandragora Movies au avut parte de o vizionare precedată de survolarea unui elicopter deasupra cinematografului "Florin Piersic" din Cluj. În acelaşi timp, în faţa clădirii aşteptau o salvare şi o maşină cu girofar, care alimentau nedumerirea publicului.

Elicopterul a răspândit flyere cu "Don’t Clean Up this Blood" – "nu curăţaţi această pată de sânge", care erau menite să atragă atenţia asupra evenimentelor sângeroase prezentate în film.

Lungmetrajul spune povestea "nopţii voluntarilor", pe 21 iulie 2001, atunci când la summitul G8 din oraşul italian Geneva, 300 de poliţişti au intrat în şcoala Diaz şi au bătut şi arestat 93 de oameni. Presa internaţională a numit evenimentul "cea mai gravă suspendare a drepturilor omului într-o ţară democratică după al doilea război mondial".

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul a fost turnat în România şi din distribuţie fac parte şi actori români: Monica Bîrlădeanu, Ana Ularu şi Cosmin Seleşi.

"Diaz" a câştigat la Berlin premiul Panorama Audience şi va putea fi văzut în lumea întreagă. Show inedit cu Rodion

Rodion Roşca, unul dintre membrii fondatori ai trupei Rodion GA, considerată prima trupă de muzică electro, apărută în 1978, a susţinut un concert live la Casa TIFF, care sâmbătă a deschis o cafenea pentru public. Din perioada anilor ’80, atunci când trupa era extrem de populară, s-au păstrat extrem de puţine înregistrări ale sale. Rodion nu a scos niciodată un album şi acum, muzicianul de 59 de ani, care locuieşte într-un sat de lângă Cluj, a încântat publicul de la TIFF, care s-a înghesuit pentru a-i auzi soundul inedit. Un fan înfocat purta şi un tricou cu un citat al muzicianului: "România este groparul oamenilor cu talent". Rodion Roşca este considerat un geniu muzical. El obţinea sunetul pieselor sale printr-un magnetofon, fără a folosi sintetizatorul. Dar nici trupa, şi nici Rodion nu au reuşit să înregistreze vreun album. Printre hiturile lor se numără "Stele şi lumini", "Amintiri" şi "Acolo unde e mister". O actriţă de Oscar, invitat-surpriză

Melissa Leo, actriţa premiată cu Oscar în 2011 pentru rolul secundar din filmul "The Fighter" este invitatul-surpriză din această ediţie TIFF. Ea susţine astăzi un masterclass, de la 10.30, în cadrul Transilvania Talent Lab, la Napoca 15, care este deschis şi publicului şi presei. Leo a venit în România pentru a lucra la filmul "The Necesssary Death of Charlie Countryman", alături de Shia LaBoeuf, Mads Mikkelsen şi Evan Rachel Wood. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HuGa20sQBrg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Diaz - Don’t Clean Up this Blood" a avut parte de o lansare cu fast, cu maşini cu girofare şi un elicopter Seară de muzică şi filme mute

În această seară are loc TIFF Music Night, de la 21.30, în Hala Flacăra, cu trupele Baba Zula (Turcia) şi Nôze (Franţa), alături de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca). Iubitorii filmelor mute clasice sunt răsfăţaţi astăzi. Au parte de pelicula lui Ernst Lubitsch, "Die Puppe/Păpuşa", din 1919, la Cinema Arta. În seara aceasta, de la 21.30, are loc un concert la Muzeul de Artă, al trupei Einuiea, în spectacolul "Umbra lui Caligari", în care vor fi proiectate trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul german din 1920 "Cabinetul doctorului Caligari".