POSTUL CRACIUNULUI 2014. Ce alimente trebuie să evităm în timpul postului
- Germina Olteanu
- 14 noiembrie 2014, 15:29
Pentru ca de mâine începe oficial Postul Craciunului, este important să cunoştem ce alimente trebuie să evităm pentru un regim alimentar adecvat.
Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit în oricare perioadă a anului, spun specialiștii. Însă trebuie să țineți cont de câteva atenționări! Nu trebuie să ne înfometăm până la epuizare, trebuie să avem grijă cum combinăm alimentele, să diversificam meniul și să nu ne înfruptam fără opreliști din bunătățile de pe masă de Sărbători, odată ce interdicțiile alimentare au fost ridicate. Nu exagerați cu pâinea, paștele făinoase și cartofii! Deorece majoritatea dintre noi avem tendinţa să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paște etc.), ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axam pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea fainoaselor sau a dulciurilor. "Ar fi bine să avem un regim alimentar echilibrat care să conțină atât proteine, lipide, cât și carbohidrați, variind proporțiile în funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte: copil, vârstnic, gravidă, activitate fizică sau intelectuală intensă etc", ne-a explicat Monica Macisanu, medic specializat în slăbire, la Diet Club. Pe de altă parte, restricțiile alimentare ar putea pune siluetele și-așa silfide ale unora dintre noi în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim. Ce e de făcut în acest caz? Pentru persoanele subponderale se recomanda un regim echilibrat și sățios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine și fără să restricționam porțiile de mâncare, sunt de părere specialiștii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric dacă nu vrem să pierdem în greutate. Înlocuiți carnea cu ciuperci! O altă problemă care apare în perioadă postului îi vizează direct pe "carnivori", persoanele care nu pot funcționa dacă nu mănâncă zilnic produse pe bază de carne. Cel mai adesea, aceștia se plâng de amețeli și lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian că fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutritionle. Se pare însă că un aport suficient de apa, dublat de proteine de natură vegetală, îi poate repune rapid pe picioare.