Evenimentul Zilei > Politica > Ponta: Arabia Saudită e un actor major în regiune şi în lume şi un posibil partener nu doar politic, ci şi economic pentru România
Ponta: Arabia Saudită e un actor major în regiune şi în lume şi un posibil partener nu doar politic, ci şi economic pentru România

Ponta: Arabia Saudită e un actor major în regiune şi în lume şi un posibil partener nu doar politic, ci şi economic pentru România

Premierul Victor Ponta a declarat joi că în întâlnirile cu înalţii oficiali saudiţi au fost abordate subiecte precum investiţii în agricultură, energie, imobiliare, dar şi parteneriate în domeniul situaţiilor de urgenţă, turism medical sau în industria de armament.
"Am pierdut mult timp până acum, pentru că Arabia Saudită e un actor major în regiune şi în lume şi un posibil partener nu doar politic, ci şi economic pentru România. Am fost primit de către Maiestatea Sa Regele, de către Prinţul Moştenitor, am discutat cu ministrul Comerţului (…). Întâlnirile pe care le-a avut au pornit de la faptul că (există – n.r.) o relaţie politică excelentă – relaţii economice foarte puţine, pe care trebuie să le dezvoltăm şi să le îmbunătăţim", a spus premierul.
 
El a mai precizat că România are nevoie de parteneri ca Arabia Saudită, "de companii care să investească în agricultură", această ţară fiind un mare importator de produse agricole. 
 
"Un mare interes este aici, în Arabia Saudită, faţă de capacitatea unor companii româneşti sau chiar instituţii publice de a participa în ceea ce înseamnă dezvoltarea sistemului sanitar, de a participa la proiectele energetice, care sunt de dimensiuni uriaşe în Arabia Saudită. De asemenea, am discutat despre interesul să punem România pe harta Europei din punct de vedere investiţional, pentru că, deocamdată, era foarte şi este foarte puţin cunoscută pentru companiile din regiune în ceea ce priveşte nu doar agricultura, energia, infrastructura şi investiţii imobiliare, care s-au făcut în alte ţări din regiune, mai puţin în România", a mai spus prim-ministrul. 
 
Ponta a anunţat că alte domenii de interes pentru saudiţi sunt turismul medical şi industria de apărare, însă a precizat că în aceste domenii trebuie ca România să ofere condiţii adecvate anului 2015. 
 
"Problema e ca noi să promovăm şi să oferim condiţii pentru turismul medical. Există însă rămasă o imagine bună a României – Ana Aslan, facilităţi, dar nu le avem prezentate într-un mod adecvat anului 2015: transport, cazare, preţuri, oferte (…)", a susţinut şeful Guvernului, citat de Agerpres.
 
Acesta a mai anunţat că există în derulare proiecte şi pe zona industriei militare, însă "problema este ca industria noastră militară să fie capabilă să ofere ceea ce se cere".