Evenimentul ZileiInternationalPoliția rusă dă iama în susținătorii lui Navalnîi. Mai mulți activiști politici au fost arestați

Poliția rusă dă iama în susținătorii lui Navalnîi. Mai mulți activiști politici au fost arestați

Poliția rusă dă iama în susținătorii lui Navalnîi. Mai mulți activiști politici au fost arestați
Mai mulți activiști, susținători ai disidentului rus Aleksei Navalnîi au fost reținuți de poliție, în aceste zile, înaintea unor ample manifestări de susținere programate în peste 100 de orașe.

Mai mulți partizani ai disidentului rus Aleksei Navalnîi au fost arestați de poliția rusă. Acest lucru s-a întâmplat în urma unor raiduri, care au avut loc înaintea unor mișcări de protest, în susținerea lui Navalnîi. Protestele au fost programate în ziua în care Vladimir Putin îşi rosteşte discursul anual către Adunarea Federală (parlamentul bicameral).

Percheziţiile poliției ruse au vizat, deja, sedii ale organizaţiei disidentului sin circa 20 de oraşe, potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate OVD-Info. Primele arestări au avut loc miercuri dimineaţă, începând cu avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi cu purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmuş.

Ministerul de Interne rus a avertizat anterior că va lua „toate măsurile” necesare ca răspuns la manifestaţiile neautorizate.

proteste rusia

Ce teme va aborda Putin în fața parlamentului rus

Discursul anual, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) – este o ocazie pentru Putin de a-şi stabili priorităţile pentru ţară.

De aceea sunt aşteptate anunţuri importante. Anul trecut, Putin a schiţat o reformă constituţională care în final a dus la un referendum ce i-a dat dreptul să rămână la Kremlin până în 2036.

Este de așteptat ca președintele preşedintele rus să se refere la tensiunile provocate în relația cu Occidentul, în legătură cu soarta lui Navalnîi. Acesta a fost spitalizat în închisoare, în stare gravă, conform apropiaţilor săi.

De asemenea, este de așteptat ca președintele Putin să facă o serie de comentarii referitoare la comasarea de trupe şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar și la relaţiile deteriorate cu SUA.

De asemenea, în discursul său este de așteptat să fie abordate criza economică şi cea sanitară în urma epidemiei de COVID-19, mai ales în contextul alegerilor legislative preconizate în septembrie.

Putin: protestele din rusia sunt ilegale
putin, rusia, proteste, alexei navalny, sua, marea britanie, franta

Manifestații programate în peste 100 de orașe

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi au chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 100 de oraşe, de la Vladivostok (09:00 GMT) şi Kaliningrad (17:00) până la Moscova, Sankt-Petersburg şi Vladimir (16:00 GMT), unde opozantul este încarcerat. Navalnîi este, de trei săptămâni, în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului, în care să aibă încredere,

„Este vorba nu doar de libertatea lui Navalnîi, ci de viaţa sa”, a subliniat sâmbătă aliatul său Leonid Volkov.

Organizația lui Navalnîi ar putea intra în ilegalitate

Justiţia rusă urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept „extremist” a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK). Dacă cererea va fi admisă, activiştii organizației vor fi expuși la pedepse grele cu închisoarea.

„Putin a declarat un adevărat război, un război total, împotriva celor care nu sunt de acord cu el”, a apreciat duminică Vladimir Milov, un apropiat al lui Navalnîi.

Citește și: 

Strategia lui Putin, dată în vileag. Americanii știu ce pregătește liderul de la Kremlin

Aleksei Navalnîi, condamnat pe bandă rulantă. Ce i-au mai pus în cârcă autoritățile lui Putin

 


Accesează: