Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Culisele arestării unor traficanți de stupefiante. Ce ”armă” a fost folosită împotriva lor
Exclusiv. Culisele arestării unor traficanți de stupefiante. Ce ”armă” a fost folosită împotriva lor

Exclusiv. Culisele arestării unor traficanți de stupefiante. Ce ”armă” a fost folosită împotriva lor

Cinci traficanți de stupefiante - cu puternice conexiuni în lumea drogurilor din Spania și Olanda - au fost capturați recent de ofițerii antidrog bucureșteni în urma unei operațiuni extrem de complexe care s-a derulat pe durata a mai bine de jumătate de an.

Cum personajele erau extem de precaute în ceea ce privește zonele de distribuție alese și foarte atente la absolut toți cei din jurul lor – consumatori, colaboratori -, investigatorii au reușit să-i demaște doar din…interiorul grupării. Unde a fost infiltrat un ofițer sub acoperire, o femeie.

Evenimentul zilei vă prezintă în exclusivitate cum a reușit polițistul antidrog cu nume de cod ”Lupul” – botezat așa după numele operațiunii -, să distrugă în șase lui întreaga grupare care acum se află după gratii.

Comoara de la percheziții: sute de mii de euro și droguri de peste 500.000 de euro

Două autoturisme sunt blocate în trafic pe o stradă din sectorul 6 al Capitalei. Ofițerii antidrog ”lovesc” în plin: 9,5 kilograme de canabis și zece grame de cocaină. Mai mult decât suficient pentru ca cei trei bărbați să fie încătușați și luați pe sus. Aproape în același timp, scenariul spectaculos pentru un privitor neutru se repetă, parcă tras la indigo, pe o altă arteră, dar din sectorul 4. Acolo, o femeie este luată la întrebări de investigatorii BCCOA pentru cele trei grame de cocaină pe care le ”plimbă” în așteptarea clientului toxicoman.

Cele două episoade consumate acum două zile pe străzile Bucureștiului nu sunt deloc întâmplătoare, ba chiar există o strânsă legătură între ele și între personajele capturate. Firesc, urmează perchezițiile. Șase la număr, în București, Ilfov și Prahova. Acțiuni în urma cărora au fost făcute capturi impresionante de bani și droguri: câteva sute de mii de euro, bani de rulaj, și stupefiante care, pe piața neagră valoarează peste jumătate de milion de euro! O avere.

”Lupul” din interiorul grupării

Cele două acțiuni de prindere în flagrant a celor patru traficanți, arestarea ulterioară a celui de-al cincilea și perchezițiile din casele membrilor grupării cu conexiuni internaționale au fost, de fapt, finalul unei operațiuni sensibile și, deopotrivă, riscante care s-a bazat extrem de mult și pe munca unui singur om. A ”Lupului”, un ofițer antidrog experimentat căruia i-a fost găsit un loc în anturajul celor cinci traficanți. Un partener dispus să pună bani alături de cei cinci pentru a da un și mai mare avânt financiar afacerii cu stupefiante. Un loc atât de ”călduț” din care ivestigatorul sub acoperire a reușit să le câștige total încrederea, să participe la foarte multe discuții și să aibă acces în anumite locuri considerate a fi esențiale în strângerea de probe.

Ofițer antidrog, ”partener” cu traficanții

”Toată echipa a muncit mult la acest caz, dar un rol extrem de important, dacă nu chiar esențial, l-a avut investigatorul sub acoperire căruia noi i-am spus ”Lupul”, nume pe care i l-am dat după cel al operațiunii. Ofițerul – o femeie – a fost plasat cu o legendă în spate, cu o istorie care, dacă ar  fi fost verificată, nu i-ar fi șubrezit credibilitatea. A pozat în omul cu bani interesat să-și sporească averea investind în afacerea cu stupefiante.

Urma să intre în combinație cu câteva zeci de mii de euro. Experiența ”Lupului” a făcut ca, în cele șase luni cât a lucrat sub acoperire, să reușească să monteze tehnică de supravegre în locurile pe care noi le-am considerat a fi esențiale. Așa auzeam tot.

Eram cu un pas înaintea lor. Așa aflam în timp real de unde se aprovizionau, unde se întâlneau traficanții pentru a face plățile, cum le parvenea marfa, ce discutau, unde plasau drogurile și cât luau pentru ele. Adică tot. La anumite intervale de timp, invstigatorul dubla această muncă de interceptare ambientală cu informații oferite colegilor în întâlniri conspirative.

Când totul a fost gata, am scos-o pe femeie de colo, pe ”Lupoaica”, și am acționat”, ne-a dezvăluit o sursă judiciară.

Aduceau „marfa” din Spania și Olanda, cu mașina sau prin curier

Investigațiile au scos la iveală că cei cinci traficanți își aduceau drogurile din Spania (canabisul) și Olanda (cele sintetice). Marfa era adusă fie cu autoturismele, fie le era livrată în colete la adresele indicate de membrii grupării. Pentru un kilogram de canabis, traficanții români plăteau cam 1.500 de euro, dar în țară făceau un profit uriaș din vânzarea la vrac stupefiantului. Scoteau până la 10.000 de euro pentru fiecare kilogram. Cocaina era cumpărată cu 30 de euro gramul, iar în țară toxicomanul plătea 100 de euro. Și amfetamina aducea profituri seriase atâta vreme cât la fiecare gram, dealreii câștiga 50 de euro! (de la 10 euro la cumpărare, la 60 de euro, la vânzare)

Produsul casei, doar la comandă: tripla ”puterea calului”

Investigația ofițerilor de la BCCOA, bazată extrem de  mult pe munca ”Lupului”, a scos la iveală faptul că rețeaua de traficanți își plasa marfa în cluburi și la petreceri private din București, dar și în anumite locuri turistice de pe Valea Prahovei, înțesate de împătimiți ai schiului  care voiau să dea o notă specială vacanței lor, să dea viteză unei coborâri pe pârtie.

”Ca să atragă clienți, cei cinci nu s-au mulțumit doar să vândă droguri în starea lor clasică, ci au inventat ”produsul casei”. Pentru cei mai pretențioși dintre clienți. Este vorba despre un amestec de ketamină (n.r. un anestezic puternic folosit în cazul animalelor mari), cocaină și amfetamină. Ei i-au spus acelui cockail ”power horse (trad. puterea calului), iar prețul a fost stabilit, fără negocieri, la 120 de euro gramul. Amestecul era preparat pe loc, la cerere, în baza parolei ”vreau o triplă!” (n.r. triplă face referire la numprul substațelor ci cocktail). Cei care au consumat acel cocktail trebuie să știe că au fost în mare periciol, pntru că acea combinație, în cantitate mare, poate ucide”, a mai adăugat sursa citată.

Cei cinci traficanți, ce au vârste cuprinse între 25 de ani și 45 de ani, au fost arestați pentru 30 de zile sub acuzația de trafic internațional și intern de droguri periculoase și constituirea unui grup de tip mafiot. Acum eu se află la ”Beciul Domnesc”, Arestul Central al Poliției Capitalei.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]