Evenimentul Zilei > Politica > USL s-a rupt în Parlament. George Scutaru către PSD: Acest vot a fost ultimul la care am fost de aceeași parte a baricadei
USL s-a rupt în Parlament. George Scutaru către PSD: Acest vot a fost ultimul la care am fost de aceeași parte a baricadei

USL s-a rupt în Parlament. George Scutaru către PSD: Acest vot a fost ultimul la care am fost de aceeași parte a baricadei

Senatorii PNL au votat azi împotriva tuturor proiectelor de lege iniţiate de PSD. La Camera Deputaților, liberalii nu au susținut moțiunea simplă inițiată de PDL și PPDD, dar au anunțat că, de săptămâna viitoare, vor face opoziție.

UPDATE: După ce liderul grupului PNL, George Scutaru, a anunțat că este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei şi că de săptămâna viitoare liberalii vor fi în opoziţie, deputații social-democrați s-au reunit într-o ședință de urgență la grup. La final, Valeriu Zgonea a spus că el speră că liberalii se vor răzgândi, că anunțul făcut de Scutaru a fost "emoțional", iar din punct de vedere al majorității nu-și face probleme, chiar și pentru legile organice.
Zgonea a mai spus că deputaţii social-democraţi au fost convocaţi, ca şi senatorii, pentru data de 3 şi 4 martie la plen, el arătând că avizele pentru plecări în străinătate au fost sistate.
Totodată, deputaţii PSD au stabilit şi strategia de comunicare la nivelul grupului privind iminenta rupere a USL în urma deciziilor ce vor fi luate în Delegaţia Permanentă a PNL. 
Toate proiectele iniţiate de PSD au primit vot negativ în Senat din partea liberalilor, unde se conturează o nouă majoritate.
Astfel, proiectul care modifica legea finanţării partidelor politice şi ar fi permis efectuarea de împrumuturi de către formaţiunile politice a fost respins, după ce a întrunit doar 74 de voturi "pentru", iar 58 de senatori au fost împotrivă şi doi s-au abţinut. Acest proiect de lege, cu caracter organic, ar fi trebuit să obţină minimum 86 de voturi "pentru". Această iniţiativă legislativă fusese semnată de liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL.
Un alt proiect de lege, cu caracter organic, pentru modificarea legii administraţiei publice locale şi care reglementa participarea preşedinţilor de consilii judeţene în asociaţii de dezvoltare intracomunitară, a fost respins. Proiectul beneficia de raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de administraţie publică din Senat.
Totodată, ordonanţa de urgenţă 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului nu a putut fi adoptată, din cauza voturilor insuficiente.Proiectul de adoptare a ordonanţei de urgenţă primise raport favorabil din partea Comisiei de apărare.
Votul de adio la Camera Deputaților
La Camera Deputaților, liberalii nu au sprijinit moțiunea simplă privind deszăpezirea, inițiată de PDL și PPDD.
De altfel, liderul deputaților liberali, George Scutaru, a anunțat că, de săptămâna viitoare, partidul său va face opoziție. „Acest vot final a fost ultimul la care am fost de aceeaşi parte a baricadei. Am fost parteneri oneşti ai Guvernului USL în Parlament şi în Guvern şi regretăm faptul că aţi refuzat nominalizarea unui om precum Klaus Iohannis la Ministerul de Interne. Vreau să vă asigur că, aşa cum a fost partener loial, PNL va fi şi un partid de Opoziţie cu adevărat. De săptămâna viitoare, veţi vedea că PNL va face cu adevărat Opoziţie”, a spus Scutaru de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: