După numeroase contestații depuse în instanță, pentru blocarea înregistrării Partidului Mișcarea Populară(PMP), formațiunea condusă de Eugen Tomac a fost înscrisă în registrul part i d e l o r .
Marți, cu o zi înainte de decizia instanței, cinci consilieri prezidențiali- Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu, Gabriel Berca, Adrian Rădulescu, Virgil Păunescu- au demisionat din funcții. Berca și Funeriu și-au anunțat deja înscrierea în PMP, anunțându-și intenția de a consolida partidul.
În perioada următoare, mai mulți parlamentari ai PDL vor trece la PMP.
„ Am așteptat să se înscrie la tribunal și mă voi implica în structura organizatorică. Va trebui să implicăm în structuri parlamentare și oameni care să facă Opoziție, nu să o mimeze. Sunt mulți parlamentari care vor să facă Opoziție și să construim împreună un mare partid de Centru-Dreapta”, a declarat Gabriel Berca, pentru EVZ.
La rândul său, Daniel Funeriu a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din partea PMP. Înregistrarea oficială a PMP a fost salutată și de membri ai PDL, dar și de Forța Civică, care a urat succes formațiunii „în dezvoltarea noului proiect politic”.
Astfel, primarul Clujului, Emil Boc a afirmat că eliberarea din funcții a unor consilieri prezidențiali și înscrierea lor în PMP este „un demers sănătos”. „Decizia lor de a intra în PMP este una individuală, până la urmă tot dreapta este și PMP și cred că, până nu este prea târziu, unificarea dreptei trebuie făcută”, a spus Boc. Și deputatul PDL Theodor Paleologu a afirmat că „se bucură foarte mult pentru prietenii din PMP”.
„L-am ascultat pe Eugen Tomac și i-am urat succes. E foarte important că PMP poate participa la alegerile europene. Sper să aibă înțelepciunea de a fructifica această oportunitate”, a spus Paleologu, pentru EVZ.
La rândul său, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea a afirmat, la Realitatea Tv că se bucură că Partidul Mișcarea Populară a fost înregistrat. „Mă bucur pentru că era nevoie de o voce puternică a Opoziției. (…) Aștept ca PMP să facă un altfel de politică, cu siguranță PMP va face o adevărată opoziție la USL”, a spus Udrea. Deputatul PDL a mai afirmat și că PDL va împărți cu PMP electoratul de centru-dreapta și că Mișcarea Populară poate să obțină aproximativ 10% la alegerile europarlamentare.
Blaga, gata să colaboreze cu PMP
La rândul său, liderul PDL Vasile Blaga a afirmat că își dorește o dublă colaborare cu PMP, cu condiția ca noul partid să nu agreseze PDLul. „Relațiile dintre Partidul Mișcarea Populară și Partidul Democrat Liberal vor depinde mai mult de Partidul Mișcarea Populară. Dacăvor agresa PDL și structurile lui, sigur că vom fi adversari”, a spus Blaga, pentru pesurse. ro. În perioada imediat următoare se anunță mișcări spectaculoase privind evoluția PMP. Astfel, presa a relatat că aproximativ 15 parlamentari ai PDL se vor înscrie în PMP, dar și aleși locali democrat- liberali.