Evenimentul Zilei > Vremea > Planuri de vacanţă în Europa? Atenţie la caniculă! Avertizare meteo de ultimă oră
Planuri de vacanţă în Europa? Atenţie la caniculă! Avertizare meteo de ultimă oră

Planuri de vacanţă în Europa? Atenţie la caniculă! Avertizare meteo de ultimă oră

Specialiștii anunță că un nou val de caniculă ar putea lovi Europa în săptămâna viitoare. Ce ţări sunt pe lista meteorologilor?

Prognozele meteo arată că va fi afectată mai ales jumătatea de vest a continentului: Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania și Portugalia. Meteorologii francezi anunță că, de marți, temperaturile ar putea să urce la peste 35 de grade Celsius și vor ajunge din nou la 40 de grade. Această creștere vine pe fondul unei creșteri a numărului fenomenelor meteo extreme.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe țări din Europa au fost devastate de furtuni puternice. Climatologul Roxana Bojariu a declarat, pentru  Digi24: ,, Avem un dereglaj climatic major din cauza încălzirii globale. În Arctica, gheața este sub ceea ce ar trebui să fie pentru perioada asta din an. (…) Încălzirea globală nu înseamnă doar o creștere graduală a temperaturilor, înseamnă modificarea tiparelor transportului de căldură și umiditate.

Avem mai multă căldură pentru că gazele cu efect de seră rețin mai multă căldură în sistem. Avem mai multă umiditate pentru că oceanele și mările sunt mai calde și atunci evaporarea e mai intensă. Uraganele au „combustibil” mai mult și atunci lasă precipitații mai mari decât în mod obișnuit”.

ONU a  a avertizat că în fiecare săptămână are loc un nou dezastru climatic. Majoritatea acestora nu atrag foarte multă atenţie din partea actorilor internaţionali, deşi e nevoie de eforturi susţinute pentru a pregăti ţările în curs de dezvoltare pentru impactul profund al încălzirii globale.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: