Plăcinte la tigaie cu ciuperci, usturoi și mărar. Se pot prepara și în zilele de post

Plăcinte. Sursa foto: Dreamstime.com

Tradiționalele plăcinte la tigaie se pregătesc rapid și vor fi apreciate de întreaga familie. Aluatul va ieși întotdeauna pufos, având în compoziție unt și lapte. În zilele de post, acestea pot fi înlocuite cu ulei de floarea soarelui și apă minerală.

Pentru o porție generoasă de plăcinte cu ciuperci și usturoi vei avea nevoie de 500 de grame de făină. Rețeta tradițională conține ouă,lapte și unt. În unele zone ale țării, gospodinele pregătesc aceste delicii cu untură.

Plăcinte la tigaie cu ciuperci, usturoi și mărar

Umplutura de ciuperci cu mărar poate fi înlocuită cu telemea, urdă sau cașcaval. De asemenea, pentru o variantă dulce, se poate folosi dulceața favorită. Ingredientele necesare pentru 6-8 plăcinte pufoase cu ciuperci sunt:

  • 500 grame de făină;
  • 1 ou întreg;
  • 40 grame de unt/untură/ulei;
  • 180 de ml lapte/ apă minerală;
  • un cub de drojdie;
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 250 grame de ciuperci;
  • usturoi;
  • mărar verde;
  • o lingură de ulei de floarea soarelui;
  • o ceapă;
  • o lingură de făină;
  • 80 ml smântână lichidă.

    Plăcinte. Sursa foto: Dreamstime.com

Mod de preparare

Peste făina cernută de adaugă laptele, untul topit și oul. De asemenea, se adaugă sarea și drojdia, împreună cu o linguriță de zahăr (opțional). Acestea se amestecă energic până la obținerea unui aluat dens, nelipicios datorită untului. Acesta se așează la loc cald pentru a crește.

Separat, se prepară umplutura pentru plăcinte. Se curăță ceapa și se toacă mărunt, iar apoi se pune la călit. După ce aceasta se înmoaie, se adaugă ciupercile tăiate grosier. Acestea se lasă pentru 4-5 minute la călit, iar apoi se adaugă smântâna lichidă și făina. Peste compoziția îngroșată se poate adăuga usturoiul tocat și mărarul verde.

Plăcinte. Sursa foto: Arhiva EVZ

Plăcinte la tigaie cu umplutură de ciuperci și mărar

După ce aluatul a dospit, acesta se porționează în 6-8 bucăți egale. În funcție de preferințe, plăcintele se pot pregăti și mai mici. Fiecare bucată de aluat se întinde, iar în centrul foii se așează umplutura. Se acoperă cu ajutorul marginilor, formându-se plăcinte. Acestea se coc într-o tigaie antiaderentă. Se por servi calde, însă pot fi la fel de gustoase și reci, cu un pahar de iaurt. De asemenea, acestea pot fi o idee de mic dejun pentru a doua zi.