Plăcinte foioase cu urdă şi mărar, ca la basarabeni

Plăcinte foioase cu urdă şi mărar, ca la basarabeni

Plăcintele reprezintă cartea de vizită a bucătăriei tradiţionale de peste Prut, unde se găsesc adevărate talente care ştiu să gătească aceste bijuterii culinare. Vă propunem o reţetă de plăcinte de foi, cu urdă şi mărar, pe care nu o cunosc nici chiar unele din cele mai pricepute gospodine de peste Prut.

Unii le numesc ”învârtite”, dar există câteva deosebiri între acestea și plăcintele foioase. Este adevărat, procedeul de fabricație este asemănător: ”învârtirea” aluatului sub formă de melc. Totuși, aluatul de învârtite poate conține și drojdie, pe când la plăcintele foioase aceasta se folosește mai rar, iar foaia se întinde foarte subțire, mai subțire chiar decât cea pentru tăiței. Aluatul este mai rezistent și mai elastic, se întinde mai ușor și se rupe mai rar. Cât despre umplutură (care poate fi dulce, sau sărată) are la bază o urdă de calitate, onctuoasă, iar mărarul este condimentul care să potențeze acest gust delicios.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de oțet de mere
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 200 ml de apă
  • Pentru umplutură:
  • 500 grame de urdă
  • 2 ouă
  • 1-2 legături de mărar
  • sare (după gust, pentru umplutură sărată)
  • zahăr (după gust, pentru umplutură dulce)
  • 1 ou pentru uns
  • ulei de floarea soarelui, pentru uns/prelucrat foile

 

Mod de preparare

Pentru aluat se pune făina în vasul de frământat, se face o adâncitură în mijloc și în ea se pun sarea și zahărul. Se adaugă ouăle și oțetul, se amestecă până ce se dizolvă zahărul și sarea, după care se încorporează toată făina, adăugând, puțin câte puțin, apa călduță. La urmă se adaugă uleiul, pentru definitivarea aluatului și pentru desprinderea lui de mâini. Se frământă puțin pentru omogenizare și se lasă să se ”odihnească” timp de 20 de minute.

După acest interval de timp se porționează aluatul în 12 bulgărași, care se lasă de asemenea la ”odihnă” timp de 10 minute, apoi se fac, din bulgărașii de aluat, foi rotunde cu diametrul de aproximativ 20 cm și se lasă în așteptare, până ce vor fi prelucrate și umplute.

Cât timp se ”odihnește” aluatul, se face umplutura. Se mixează fin urda și se adaugă cele două ouă, sare și zahăr. În funcție de gustul dorit (dulce sau sărat) se adaugă mai multă sare, sau zahăr, dar umplutura dulce va avea și o linguriță de sare extrafină, iar cea sărată, aceeași cantitate de zahăr tos fin.

Se alege, se spală, se zvântă mărarul, după care se taie fin și se adaugă în compoziție, după gust. Se mixează bine toate ingredientele, pentru omogenizarea umpluturii.

Se ia fiecare bucată de aluat, se întinde, dinspre mijloc spre margini, cu mâinile unse cu ulei în așa fel încât foaia să fie foarte subțire. Se unge foaia cu ulei și apoi la baza ei se pun 1-2 linguri de umplutură, la 1,5-2 cm de margine. Se aduce marginea foii peste umplutură și apoi se rulează foaia, cu umplutura la interior, întînzând ușor aluatul, pentru a face un sul subțire, care se rulează apoi răsucit, în jurul său, sub formă de melc.

Se procedează la fel cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele făcute se pun în tavă, pe hârtia de copt. Se ung plăcintele cu ou și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, pentru 30-35 de minute.

Când s-au rumenit, plăcintele se scot din cuptor și pot fi servite calde, sau chiar reci, fiind, oricum, la fel de bune.

Atenţie

1. Timpul de odihnă va ajuta aluatul să devină elastic, pentru a se întinde mai ușor, fără să se rupă.

2. Foile pot fi întinse pe planșeta înfăinată, sau se poate folosi ulei, în același scop.

3. Chiar dacă foile se vor rupe pe alocuri, fiind foarte subțiri, prin rulare, găurile se vor acoperi și umplutura nu va ieși afară.

4. Plăcintele pot fi lăsate simple, sau pot fi decorate cu susan, sau chimen, după ce sunt unse cu ou.

 

Ne puteți urmări și pe Google News