Pitbull, maşina de teren minat

Pitbull, maşina de teren minat

Britanicii trimit pe frontul din Afganistan ncea mai modernă maşină de luptă.

Un nou vehicul de luptă al armatei britanice a fost deja supranumit „pitbull- ul“ de către soldaţii care-l vor utiliza adânc în spatele liniilor inamice, datorită calităţilor sale dovedite: rapid, puternic şi dotat cu un arsenal de temut.

Numită oficial M-WMIK (Mobility Weapon-Mounted Installation Kit), maşinăria tot-teren a fost concepută special pentru terenul ostil din provincia Helmand, din sudul Afganistanului, unde va şi intra în curând în serviciu. Potrivit responsabililor militari de la Londra, aceste vehicule, care costă 200.000 de lire sterline bucata, vor îmbunătăţi dramatic capacitatea de atac a soldaţilor britanici şi vor contribui la salvarea vieţilor acestora.

Vehiculul se mândreşte şi cu o rază de acţiune de aproximativ 800 de kilometri, care îl face potrivit pentru misiuni de căutare şi distrugere, supraveghere şi recunoaştere pe distanţe foarte mari. Echipajul său de trei persoane poate cere sprijin aerian sau poate coordona atacuri aeriene, utilizând sofisticatul echipament de comunicaţii inclus la bord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspensia pneumatică a MWMIK a fost descrisă de cei care au testat-o drept „revoluţionară“, ea permiţând deplasarea lină cu viteze mari (până la 60 km/h) pe terenuri din cele mai accidentate. De asemenea, în aceleaşi condiţii, ochirea şi tragerea se fac aproape ca în condiţiile unei deplasări lente obişnuite. Pe drum normal, „Pitbull“ poate atinge aproape 130 km/h. M-WMIK va înlocui, în perspectivă, cea mai mare parte a vehiculelor Land Rover WMIK, aflate în serviciu, în diferite variante, încă din anii ’50. ÎN POLIGON

Test cu presa

Un ziarist al „The Sunday Telegraph“ a asistat, în premieră, la testarea unui M-WMIK pe un poligon militar din Salisbury, pe teren desfundat şi accidentat. El a declarat că vehiculul s-a descurcat cu uşurinţă acolo unde multe alte maşini de teren nu ar fi făcut faţă, reuşind să absoarbă aproape complet şocurile denivelărilor.

„Este magnific. Face exact ce scrie pe el. Poate merge oriunde şi este foarte stabil“, a spus subofiţerul care a condus „fiara“. Deşi M-WMIK are sub caroserie un blindaj antimină practic impenetrabil, militarii spun că apărarea sa cea mai bună este manevrabilitatea, combinată cu viteza. Cele 202 noi vehicule cumpărate de armata britanică au fost fabricate de compania Babcock Marine, care produce şi nave.