Căpitanul spune că imigranții erau foarte agresivi și că și-au trecut degetul mare prin dreptul gâtului, lucru care și în Africa și în Europa înseamnă același lucru- omor. Omul spune că s-a speriat, crezând că este amennțat cu moartea. Declarațiile celorlalți imigranți salvați de vasul nefericitului căpitan au venit însă cu o altă explicație. Semnul voia să spună că, odată debarcați în Libia, imigranții riscat să fie torturați sau uciși.

Judecătorul Piero Grilli din Trapani, spune Corriere della Serra, a ales să creadă varianta imigranților. I-a achitat pe cei doi africani și și-a motivat sentința: fapta nu este o infracțiune pentru că cei doi au acționat în legitimă apărare. Culmea ironiei este că acest dosar a mai creat un proces. Avocații apărării au depus plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg împotriva ministrului de interne Matteo Salvini, și a ministrului infrastructurii și transporturilor, Danilo Toninelli, care și-au permis să-i numească pe cei doi imigranți „infractori” și „pirați violenți”. Conform avocaților, aceste cuvinte la adresa unor oameni care nu fuseseră încă judecați încălcă articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

Sentința dată de judecătorul din Trapani mai are însă un efect. Ea va putea fi invocată în apărarea migranților și a organizațiilor neguvernamentale care operează în Marea Mediterană, pentru a justifica refuzul de a se supune autorităților, dat fiind că afirmă negru pe alb că Libia nu este un refugiu sigur.