Piatra-Neamț, un oraș pentru toate vârstele. Raport Eurostat privind calitatea vieții

Piatra-Neamț, un oraș pentru toate vârstele. Raport Eurostat privind calitatea vieții Piatra Neamț Sursa foto. Wikipedia

Orașul Piatra Neamț a fost inclus în raportul privind calitatea vieții, realizat la nivelul statelor din Uniunea Europeană. Documentul are în vedere oportunitățile privind locurile de muncă, calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor, dar și curățenia orașelor.

Piatra Neamț este un oraș considerat potrivit atât pentru familiile tinere, cu copii, dar și pentru persoanele în vârstă. Sunt concluziile Eurostat, organismul oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice. Informațiile despre Piatra Neamț apar în Raportul privind calitatea vieții în orașele europene pentru anul 2023.

Raportul Eurostat se bazează pe date culese din 83 de orașe europene și pe informațiile oferite de peste 70.000 de persoane intervievate.

Grafic Eurostat

Sursa foto: Eurostat

Piatra Neamț, în raportul Eurostat

În România, studiul a inclus orașele București, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț. Cercetarea a fost realizată în aprilie 2023 și a vizat un chestionar privind oportunitățile de angajare, calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor, dar și curățenia. Orașul de sub Ceahlău apare, în raport alături de alte localități urbane precum Aalborg, Heraklion, Luxemburg, Nicosia sau Reykjavik.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform cercetării, locuitorii din Piatra Neamț s-au arătat mulțumiți de viața pe care o duc, într-un procent de 92%. Avantajele sunt curățenia, calitatea crescută a aerului și nivelul redus de zgomot.

De altfel, autoritățile locale pun accent pe investiții în protecție a mediului, colectarea selectivă a deșeurilor și dezvoltarea infrastructurii de piste pentru bicicliști.

Peisaj din orașul Piatra Neamț

Sursa foto: EVZ

Un oraș potrivit pentru toate vârstele

Piatra-Neamț este considerat un oraș potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar și pentru persoanele în vârstă. Un procent de 78% dintre locuitori sunt mulțumiți de zonele verzi (parcuri și grădini). Un procent peste media europeană, 69%, sunt mulțumiți de infrastructura sportivă (terenuri și săli de sport). Iar 66% sunt satisfăcuți de calitatea spațiilor de promenadă (piețe și zone pietonale).

În acest context, administrația locală a conștientizat nevoia de mai multe spații deschise. Unul dintre proiecte vizeaz amenajarea unei grădini publice. Aici va fi o zonă de spații verzi, dar și un loc destinat organizării unuor evenimente.

Recent, primarul orașului a anunțat că urmează să fie amenajată o nouă zonă pietonală în centrul orașului, în apropierea Muzeului de Istorie.

Piatra Neamț în topul orașelor europene

Administrația locală este apreciată locuitorii orașului. Aceștia apreciază promptitudinea și rapiditatea cu care le sunt rezolvate problemele. În acest sens s-au exprimat 64% dintre cei chestionați, cu 10 procente peste media europeană. Alți 65% dintre localnici consideră că taxele și impozitele stabilite de municipalitate sunt rezonabile.

Piatra-Neamț are o aplicație mobilă dedicată și turiștilor, dar și localnicilor. Cei care o accesează pot sesiza problemele cu care se confruntă în oraș. Și nu doar că există, aplicația este folosită intens de cetățeni: în ultimele 6 luni s-au primit peste 1.000 de sesizări.

Piatra Neamț în graficele Eurostat

Sursa foto: Eurostat

Municipalitatea investește în infrastructura rutieră

Deși aparent o problemă pentru Piatra Neamț, aglomerația din traficul rutier se poate explica și prin faptul că aproape jumătate dintre cei intervievați folosesc mașina personală. Doar 32,55% dintre localncici apelează la serviciul local de transportul în comun. Aceasta, în condițiile în care peste 70% dintre cei chestionați apreciază transportul public.

Primăria Piatra Neamț a investit în modernizarea stațiilor de așteptare și implementează și proiecte pentru înnoirea mijloacelor de transport.

 

viitoarea promenadă din Piatra NeamțSursa foto: Lumion

Nemulțumiri legate de serbiciile medicale

Pe de altă parte, locuitorii orașului Piatra Neamț sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor de sănătate. Acestea au înregistrat cele mai mici punctaje de satisfacție în acest sondaj.

Pietrenii se declară nemulțumiți de serviciile medicale, rezultat care nu face decât să confirme tendința negativă a Spitalului Județean de Urgență. Instituția medicală deservește pacienți din întregul județ și se află în administrarea Consiliului Județean.

„Dacă în ultimii 3 ani ne-am concentrat pe educație și infrastructură, o direcție importantă pentru anii următori ar putea fi în zona de sănătate. Este clar că Spitalul Județean nu răspunde nevoilor pietrenilor, din niciun punct de vedere, așa că vom căuta soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din oraș, chiar dacă spitalul nu se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamț”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Andrei Carabelea, primar Piatra Neamț,

Andrei Carabelea, primar Piatra Neamț, Sursa foto Arhiva companiei

Primarul trage concluziile

Primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, susține că studiul Eurostat arată că direcția pe care a apucat-o municipalitatea este cea corectă. El spune că prin investițiile pe care le pregătește, orașul va deveni și mai prietenos cu locuitorii săi.

„Mă bucură și mă motivează în același timp rezultatele, pentru că mereu avem ceva de îmbunătățit. Putem și vom face mai mult pentru a crește calitatea vieții pentru fiecare pietrean. Avem și dovada că direcția este una bună – o mare parte dintre pietreni spun că față de acum 5 ani calitatea vieții lor în Piatra-Neamț a crescut -, astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor actuale și lucrăm pentru a face din Piatra-Neamț un oraș mai prietenos cu cetățenii săi, mai curat, mai modern”, a declarat primarul Carabelea.