Pericol național! Piața din România, invadată de brânzeturi făcute artificial. Cum identificăm falsurile

Pericol național! Piața din România, invadată de brânzeturi făcute artificial. Cum identificăm falsurile

Există multe sortimente de brânză care nu au nicio legătură cu produsul original. Un nutriționist explică modul în care ne putem feri de falsuri.

Există pe piață multe produse care nu au legătură cu ceea ce prezintă vânzătorii. La capitolul brânzeturi sunt multe falsuri, care pot să fie identificate de cumpărători. De exemplu, telemeaua de vacă este făcută din lapte praf degresat şi grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul de palmier. Autoritățile nu fac față valului de escrocherii, pentru că sunt foarte mulți producători care înșală.

Brânzeturi false, care pot crea probleme de sănătate

Oana Dumitrache, nutriționist, a explicat cum pot fi identificate astfel de produse, care sunt și periculoase pentru sănătate. „Într-adevăr, alimentele care nu sunt sănătoase, nu sunt bine preparate, pot fi un pericol pentru populaţie, pentru că în fabricarea acestor alimente, se folosesc nutrienţi, de fapt non-nutrienţi care afectează în timp sănătatea publică şi mai ales, grupele de risc - copiii şi oamenii în vârstă, care deja au probleme de sănătate asociate.

Deci, întotdeauna trebuie foarte multă atenţie, când luăm un produs, să citim foarte bine eticheta. Într-adevăr, producătorii sunt obligaţi pe etichetă, să detalieze exact din ce este format produsul respectiv, dar din piaţă nu avem cum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este primul indiciu

Primul indiciu când ne uităm în galantar este preţul. Clar, când este un preţ mic, acel produs nu este de calitate. Gândiţi-vă că pentru 1 kilogram de brânză se folosesc 6-7 litri de lapte, deci clar, dacă socotim cât costă litrul de lapte, maturarea, fabricarea brânzei, clar preţul este mult mai mic decât realitatea. Deci, preţul este primul. Apoi, aspectul şi culoarea. Dacă este o brânză făcută din grăsimi vegetale va fi de culoare albă”, a spus Oana Dumitrache la Antena 3.

În ceea ce privește riscurile pentru sănătate, nutriționistul a spus. „Este un mare risc. Pot apărea alergiile, tulburările digestive, pentru că majoritatea alimentelor, toate  intră în tubul digestiv. Și prima reacție pe care o are organismul este cumva să elimine sau să atragă atenția că aceste alimente nu au fost de calitate. Și atunci apar balonările, greața, starea de vomă, deci, din start, un aliment nu a fost bun și nu a fost corect.”