Există viață după pandemie. Investițiile străine relansează piața muncii. În ce domenii sunt cele mai multe cereri

Există viață după pandemie. Investițiile străine relansează piața muncii. În ce domenii sunt cele mai multe cereri Bani de la stat pentru tinerii care se angajează. Ce beneficii vor avea. Sursa: arhivă EVZ

Piața muncii își revine după pandemie, arată un nou studiu. Domeniul IT prezintă cea mai mare cerere din România. Mai multe oferte cumulate ale unor județe au întrecut ofertele Capitalei.

Piața muncii își revine după pandemia de coronavirus, spun reprezentanții unei platforme de joburi, care au transmis că luna iunie a înregistrat cele mai multe posturi disponibile din ultimul an de zile. Potrivit acestora, peste 36.000 de propuneri de angajări au fost înaintate de către angajatori, iar în unele teritorii, ofertele cumulate au depășit numărul celor din București.

Noile investiții străine au dus la creșterea ofertelor de muncă

Potrivit reprezentanților citați, noile oferte înaintate pe piața muncii reprezintă efectul investițiilor străine în România. În județul Timiș, autoritățile au anunțat investiții de câteva sute de milioane de euro, ceea ce au dus la căutarea unui număr de angajați full-time în procent de 94%.

Cei mai căutați angajați sunt cei dispuși să muncească cel puțin opt ore pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform platformei BestJobs, în județul Timiș, datele arată astfel: angajați full-time 94%, muncă calificată 56%, muncă necalificată 24%, competențe management 20%.

În ce domeniu este cea mai mare cerere

Potrivit unor voci, domeniul IT prezintă cea mai mare cerere din România. La Târgul de cariere organizat la Cluj-Napoca - prima dată după pandemia de coronavirus -, s-au prezentat câteva sute de persoane.

“Lucrez pe partea de programare, scriu părți de cod, le testez. E un domeniu de viitor”, a spus Claudiu Ghiță, proaspăt angajat în IT.

Florin Ciocan, Ecosystem & Innovation manager companie IT&C, a transmis că “cele mai căutate sunt cele de software/fără doar și poate”.

”În mare parte, căutăm angajați care au finalizat studiile, persoane dornice să învețe. Au venit și familii, părinți cu copiii, proaspăt absolvenți”, a declarat presei Oana Mazăre, consultant resurse umane companie IT.

“Recrutăm oameni cât se poate de tineri, dar care să aibă competențele necesare. Mare parte din oameni sunt din toate județele”, s-a exprimat Gabriel Dombri, CEO companie aplicații mobile.

Mai multe oferte au fost înaintate și în domeniul turismului.

Ce județe au întrecut ofertele din București

Ofertele de muncă din județele Timiș, Cluj și Brașov - cumulate - au întrecut numărul locurilor de muncă pus la dispoziție de București, potrivit unui studiu realizat de sursa citată. Motivul din spatele acestor date sunt reprezentate de creșterea investițiilor străine în aceste zone și, de asemenea, calitatea superioară a învățământului universitar, potrivit specialiștilor.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara este de părere că “cele trei centre universitare puternice sunt undeva comparabile cu Bucureștiul. Și atunci crește calitatea resursei forței de muncă de care ai nevoie”.

TOP-ul celor mai căutate locuri de muncă. Unde au fost raportate cele mai mari creșteri salariale 

În prima jumătate a anului curent, cele mai căutate locuri de muncă au fost în contabilitate (23.142 oferte), inginerie, respectiv IT (21.658 oferte) și în domeniul transportului - șoferi (18.054 oferte).

Cele mai mari creșteri salariale au fost înregistrate în zootehnie (46% față de prima jumătate a anului 2020), educație (43,8% față de prima jumătate a anului 2020) și administrație (39,3% față de prima jumătate a anului 2020), notează știrileprotv.