Evenimentul Zilei > Social > Pericol de poluare majoră în București de la incineratoare de păsări. Ministrul Mediului: „nu este o soluție bună”
Pericol de poluare majoră în București de la incineratoare de păsări. Ministrul Mediului: „nu este o soluție bună”

Pericol de poluare majoră în București de la incineratoare de păsări. Ministrul Mediului: „nu este o soluție bună”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacționat luni seara în legătură cu faptul că lângă București ar urma să fie construite două incineratoare de ardere a cadavrelor provenite de la păsări. El spune că nu este o soluție bună. „Arderea, în sine, este ultima soluție” la care ar trebui să se recurgă,

Pericol de poluare. Barna spune că nu ar trebui să se ajungă la astfel de soluții în condițiile în care nivelul de poluare este oricum crescut. Nu este o soluție bună. „Arderea, în sine, este ultima soluție” la care ar trebui să se recurgă.

Incineratoare de la păsări la marginea Capitalei

„Dacă există asemenea proiecte, înseamnă că ele sunt depuse la autoritatea de mediu competentă. Nu au ajuns la mine aceste informații până acum. Dar mai ales în cazul Bucureștiului trebuie să ne uităm de două ori când facem un pas în stânga sau în dreapta. Nu cred că este o soluție bună, în niciun caz.

Dacă aceste soluții sunt inevitabile, locația trebuie să fie aleasă în așa fel încât să aibă un impact cât mai mic asupra unei aglomerări urbane cum este Bucureștiul. Cu siguranță, cheltuielile de transport nu vor fi atât de mari încât să nu fie suportabile în cazul unor agenți economici. Arderea, în sine, este ultima soluție. Trebuie să vedem ce se poate face pe biomasă, biogaz, pe recuperarea de proteine acolo unde este posibil. Doar în ultimă instanță, să ajungem la metoda cea mai costisitoare și poate cea mai poluantă, adică arderea”, a spus ministrul la B1TV.

Incineratoarele ar urma să fie construite la fostele ferme Avicola Crevedia

Concret, ar fi vorba despre amplasarea pe platforma betonată existentă a unei unități de incinerare compusă din două incineratoare. Capacitatea de încărcare maximă de 850 kg/șarjă fiecare, amplasate în incinta Fermei nr. 3.

În proiect se precizează că cea mai apropiată locuință s-ar afla la 730 de metri de unitatea de incinerare.

În urma incinerării unei șarje de deșeuri animaliere ar rezulta o cantitate de cenușă de aproximativ 13 tone/an.

„Cei de la Crevedia s-au gândit să contruiască abatoarele proprii și probabil să colecteze și din zonă și atunci să aibă un flux continuu de ardere, ceea ce nu este deloc agreabil pentru locuitorii din zonă. Mai ales că avem și Legea mirosurilor care trebuie respectată. Aceasta este în vigoare. Asta este marea problemă și sper ca Agenția de Mediu și Garda de Mediu să lucreze corect. Să verifice și să monitorizeze atent emisiile, să fie respectați toți parametrii”, a declarat Dan Trifu, reprezentant Eco Civica, pentru B1.ro.

Pericol de poluare. Cote alarmante de poluare la București

Aceste informații apar în contextul în care aproape săptămânal Bucureștiul înregistrează cote alarmante de poluare. Cel mai recent episod de acest fel fiind cel de la sfârșitul săptămânii trecute. În cele opt puncte de monitorizare a calității aerului din București și Ilfov s-au înregistrat valori de trei ori mai mari decât în mod normal.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.