Evenimentul Zilei > International > Mafia şi traficul cu deşeuri: unde ajunge de fapt gunoiul italian?
Mafia şi traficul cu deşeuri: unde ajunge de fapt gunoiul italian?

Mafia şi traficul cu deşeuri: unde ajunge de fapt gunoiul italian?

EURONEWS (Italia). Ne aflăm la Varna, portul bulgar din Marea Neagră, locul în care debarcă tone și tone de deșeuri italiene.

La începutul anului, 9.000 de tone de deșeuri au fost descoperite și confiscate graţie unei anchete a poliției bulgare. Este doar vârful aisbergului. Săptămâna trecută aproximativ 30 de containere au fost transportate înapoi la Salerno, în Bulgaria rămânând aproximativ o sută.

Potrivit anchetei, Varna este doar prima escală unde ajung containerele pline de deșeuri, care vor parcurge întreaga țară înainte de a fi fie depozitate în diferite locuri ori descărcate în depozite ilegale sau în incineratoare.

Ce face Bulgaria cu deşeurile din Italia?

Ancheta, desfăşurată în colaborare cu mai mulți procurori italieni, a început în urmă cu câteva luni.

Vladislava Panaiotova, procuror adjunct la Procuratura din Varna explică că „deșeurile din aceste containere sunt cu totul altceva decât ceea ce spun documentele vamale”. “Trebuia să existe doar plastic și cauciuc, însă s-a stabilit că există și metale, lemn și sticlă”.

Dacă deșeurile în sine nu sunt toxice, incinerarea lor poate fi; lucru care se întâmplă în mai multe centrale electrice, mai precis în centralele care aparțin oligarhului bulgar Hristo Kovachki.

În uzina de la Bobov Dol, aflată la 70 km sud de capitala Sofia, deșeurile transformate în baloturi sunt gata să devină cenușă. Incineratorul a fost momentan blocat de anchetă, însă e vorba de o măsură temporară. Rămâne permanentă, în schimb, grija autorităților faţă de sănătatea comunităților care trăiesc în apropiere.

Pentru Elsa Velicikova, primarul orașului Bobov, principala problemă este reprezentată de emisia de particule fine. „Foarte periculoasă pentru populație. Experții ne avertizează că dacă incinerarea deșeurilor nu va fi oprită, în termen de cinci ani vom avea o creștere gravă a îmbolnăvirilor de cancer”.

Permisele pentru incinerarea deșeurilor au fost acordate de minister fără nicio evaluare a impactului asupra mediului. De asemenea, nu este clar dacă instalațiile au fost adaptate pentru arderea gunoiului, şi nu doar a cărbunelui.

Centrala electrică de la Bobov Dol nu a răspuns la solicitarea noastră de a realiza un interviu, în timp ce Ministerul Mediului ne-a refuzat vehement.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE