Evenimentul Zilei > Actualitate > Poluare în București. Viața locuitorilor, pusă în mare pericol. „Avem o problemă foarte mare”
Poluare în București. Viața locuitorilor, pusă în mare pericol. „Avem o problemă foarte mare”

Poluare în București. Viața locuitorilor, pusă în mare pericol. „Avem o problemă foarte mare”

Poluare în București. O problemă care afectează profund sănătatea locuitorilor și care pare de nerezolvat deocamdată.

Poluare în București la norme mult peste cele normale. Sănătatea locuitorilor Capitalei este pusă în pericol zi de zi din cauza aerului toxic. Autoritățile spun că de vină este traficul și vremea. Se pare însă că o cauză este legată și de arderile din zonele limitrofe.

„Începând cu seara zilei de 22 ianuarie 2021 și până în prezent, în Municipiul București și localitățile limitrofe au avut loc creșteri importante ale concentrațiilor poluanților monitorizați:

La stațiile B6- Cercul Militar, de trafic, și B2- Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate. Concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 în jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de Valoarea limita (185 micrograme/mc față de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6. A fost anunțul făcut de Agenția pentru Protecția Mediului București.

Poluare în București, riscuri enorme pentru locuitori

Fost ministru de Finanțe, Ioana Petrescu a vorbit despre această mare problemă cu care se confruntă Bucureștiul. „Ar trebui să ne intereseze pe toți, pentru că are efecte asupra sănătății noastre. Vorbim de neutralizarea deșeurilor fără a se respecta regulile. Deci se ard și nu se face acest lucru conform regulilor și asta pentru că costă foarte mult să neutralizezi deșeurile conform regulilor în vigoare. Și e mult mai ușor și mai ieftin să le arzi.

În Capitală nu s-au luat măsuri

Ca să nu mai spun că există deșeuri pe care le și importăm din alte țări și le neutralizăm aici în mod nelegal. Acest lucru ne afectează pe noi până la urmă. Deci ar trebui ca Garda de Mediu și Primăria Capitalei să fie un pic pe fază, astfel încât să reducă incidența de astfel de cazuri.” A spus Ioana Petrescu la Antena 3.

„Aici avem o problemă foarte mare. Comisia  Europeană ne-a trimis niște notificări, a trimis Bucureștiului, Iașiului, Brașovului, că poluarea aerului este foarte mare. La Iași și Brașov știu că s-a îmbunătățit un pic situația, deci nu în București. Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Pentru că în definitiv vorbim de niște lucruri care au efecte negative asupra sănătății noastre, asupra tuturor”, a mai precizat Petrescu.