Alertă maximă în București. Poluarea atinge cote alarmante
- Iulia Moise
- 23 ianuarie 2021, 12:19
Vineri seară, poluarea a atins din nou cote alarmante în București. Cauza? Arderile masive din zonele periferice Jilava și Sintești.
Vineri seară, poluarea a atins din nou cote alarmante în București. Cauza? Arderile masive din zonele periferice Jilava și Sintești.
Vineri seară și sâmbătă dimineață, poluarea a atins din nou cote alarmante în București. Fenomenul extrem de periculos pentru sănătatea bucureștenilor este cauzat de arderile masive din zone precum Jilava și Sintești, dar autoritățile susțin că de vină ar fi traficul intens și vremea.
„Începând cu seara zilei de 22 ianuarie 2021 și până în prezent, în Municipiul București și localitățile limitrofe au avut loc creșteri importante ale concentrațiilor poluanților monitorizați:
La stațiile B6- Cercul Militar, de trafic, și B2- Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate. Concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 în jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de Valoarea limita (185 micrograme/mc față de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6.
La începutul serii de ieri, la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanții monitorizați (creșteri pe aceleași perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 și CO, chiar și benzen). Analiză corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de PM 10”, scrie Agenția pentru Protecția Mediului București, într-o postare pe rețele sociale.
Poluarea din București atinge cote alarmante. Care este cauza?
„Începând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidențială.
Întrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Și concentrațiile au rămas ridicate și în cursul dimineții de astăzi, însă la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în capitală.
În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor. Vă vom ține la curent pe parcursul zilei cu actualizări ale datelor privind calitatea aerului”, se mai arată în mesajul postat de Agenția pentru Protecția Mediului București.
Poluarea atinge cote alarmante. Ce plan are Nicușor Dan
În urmă cu o săptămână, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că va avea loc o dezbatere publică cu privire la oportunitatea amenajării unui incinerator de deșeuri. Acesta a declarat că trebuie luată o decizie rapidă în acest sens.
„Pe deșeuri, avem niște bani europeni care ne sunt alocați pentru toate etapele colectării, plus incinerator. Aici, pe cum facem cu deșeurile care rămân după sortare o să avem o dezbatere publică foarte curând.
Adică: incinerator sau nu. Şi, în afară de asta, sunt destul de optimist, adică chiar în ipoteza în care nu vom face acel incinerator. Sunt destul de optimist că vom putea utiliza banii care ne sunt alocaţi până în 2023 pentru toate etapele anterioare.
O să avem foarte curând o largă dezbatere publică pe subiectul acesta. Dacă e să fie incinerator, se poate resuscita proiectul european de care am vorbit. Sunt bani şi pentru colectare, şi pentru incinerator. O să vedem în urma dezbaterii, care cred că o să fie foarte curând, pentru că există două presiuni.
Una care vine de la Comisia Europeană, pe deşeuri, şi a doua care vine de la gropile de la gunoi, care sunt aproape umplute în jurul Bucureştiului. Deci, trebuie să luăm foarte repede o decizie”, a arătat Nicuşor Dan în cadrul unei conferinţe de presă.