„Curând murim intoxicați.” Pericol imens nu departe de Bucureşti! Să se ia măsuri!

„Curând murim intoxicați.” Pericol imens nu departe de Bucureşti! Să se ia măsuri!

Un nou caz de poluare a aerului a fost semnalat la Ploieşti, oraş „recunoscut” pentru problemele sale de mediu, devenite deja „tradiţionale”.

Mirosul persistent de gaze simţit recent a fost cel care i-a făcut pe ploieşteni să înroşească telefoanele. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu apelurile lor disperate.

Jurnaliştii de la observatorulph.ro au anunţat că în Ploieşti au fost mai multe sesizări cu privire la calitatea aerului în noaptea de marți spre miercuri, peste numărul celor din nopțile precedente.

„Mai ales acum, când poluarea generată de traficul rutier a fost redusă, poluarea de la rafinării este mult mai ușor de sesizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am primit numeroase mesaje de la prahovenii care spuneau că mirosul este insuportabil. Exemple: Ora 21:40: «Bună seara! Miroase foarte tare a gaze.

Aveti idee ce se întamplă? Poate ne ajutați să publicați ceva în sensul acesta.»

Ora 1:40, miercuri: «Bună dimineața! Garda de Mediu, Primăria nu fac nimic în privința poluării? Este ora 01:40 și aerul este de-a dreptul insuportabil. În curând murim intoxicați…»

În legătură cu aspectele semnalate, reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova spun că nu au primit sesizări.

Iată ce a declarat Ioana Feraru, comisar șef Garda de Mediu Prahova: „Nu au fost primite sesizări cu privire la calitatea aerului din partea cetățenilor si nici raportări privind depășiri ale indicatorilor de la APM Prahova.”

Nişte dovezi există, totuşi! Dispeceratul Primăriei Ploiești a înregistrat sesizările despre calitatea recentă a aerului din oraş.

Oamenii au reclamat acelaşi lucru: „miroase a gaz, ca și cum ar fi dat cineva drumul la o butelie imensă”.

„Pe calitateaer.ro indicatorii nu prezintă probleme, mai ales cu nu toți sunt evidențiați, însă datele de la APM confirmă depășiri la benzen, toluen și O3.

Ne așteptăm ca de această dată Garda de Mediu Prahova să poată lua în calcul atât datele APM, cât și sesizările de la populație”, a mai notat sursa citată.

Amintim că inclusiv Bucureştiul a fost în acest an lovit de mai multe episoade în care aerul a fost poluat mult peste limitele admise.

La 4 aprilie 2020, aerul din Capitală era aproape de nerespirat la primele ore ale dimineții în Sectorul 3. Indicele de poluare arăta un nivel extrem de 100%

Așa cum a atras atenția evz.ro în nenumărate rânduri, autoritățile nu sunt capabile să rezolve una dintre problemele stringente din București: calitatea aerului.

Un alt episod în care aerul din Bucureşti a fost poluat peste nivelurile maxime admise a fost semnalat la 18 martie 2020.

„Posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului. Echipa de permanenţă a Gărzii Naţionale de Mediu se va deplasa la faţa locului”, transmitea la acea vreme Ministerul Mediului.

„O verificare a calității aerului în București indică din nou un nivel ridiact de poluare cu particule în suspensie PM10 și PM2.5. Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare.  Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii”, se menționează pe site-ul aerlive.ro.