Presaţi de UE să accepte ca referendumul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu să fie valid dacă la urne se vor prezenta 50 % plus unul dintre cetăţenii cu drept de vot, reprezentanţii Puterii s-au văzut nevoiţi săşi scoată alegătorii la urne prin orice mijloace.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a trimis primarilor social-democraţi scrisori cu instrucţiuni privind mobilizarea la vot, inclusiv prin organizarea de tombole, premiile putând fi: bilete la concerte, filme, cărţi, vacanţe.
Iar pentru copii: evenimente cu clovni, baloane, zâne, biciclete. Directiva dată de Dragnea a fost recunoscută de vicepreşedintele PNL Teleorman, Dan Popescu, care a anunţat că "la tombole se vor acorda premii simbolice pentru mobilizarea electoratului".
Pentru că PDL a acuzat faptul că tombolele nu sunt legale, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că organizarea de tombole după vot de către ONG-uri sau altcineva decât un partid pentru a premia participarea la vot nu reprezintă o încălcare a legii.
PDL a anunţat însă că va depune plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, în replică senatorul PSD, Dan Şova, cerându- le democrat-liberalilor să organizeze şi ei tombole pentru că nu este interzis.
O zi de referendum, nu două
USL a încercat ieri, la Senat, să forţeze lucrurile. Liberalul Ioan Ghişe a propus Comisiei juridice ca referendumul să se defăşoare timp de două zile şi să fie eliminat pragul electoral de jumătate plus unu, ambele propuneri fiind respinse.
Acesta a precizat însă că plenul va avea ultimul cuvânt, Senatul şi Camera Deputaţilor reuninând-se azi pentru a stabili ultimele detalii privind referendumul.
Citiţi şi:

  • TELEORMAN. USL vrea să scoată 80% din electorat cu TOMBOLE
  • Cum mobilizează PSD alegătorii la vot: cu tombole, clovni şi zâne