Evenimentul Zilei > International > Patrula de CASTITATE. Radicalii iranieni au înființat o celulă specializată în controlarea vestimentaţiei femeilor
Patrula de CASTITATE. Radicalii iranieni au înființat o celulă specializată în controlarea vestimentaţiei femeilor

Patrula de CASTITATE. Radicalii iranieni au înființat o celulă specializată în controlarea vestimentaţiei femeilor

O grupare paramilitară iraniană a înființat ”patrule de castitate” pentru a obliga femeile să iasă pe stradă ”bine acoperite”.

După ce la începutul verii femeilor li s-a permis o timidă ”descoperire” pentru a înfrunta temperaturile ridicate, respectiv să poarte pe cap voaluri mai lejere şi transparente sau bluze cu mânecile mai scurte, dar care în niciun caz să nu urce mai sus de cot, cercurile conservatoare au organizat manifestaţii la care au cerut impunerea unui ”hijab corect”, conform interpretării stricte a legii islamice, adică portul unui voal care să acopere complet tot corpul, lăsând numai faţa vizibilă.

Dar gruparea paramilitară Ansar-e Hezbollah, sprijinită de liderul suprem, ayatolahul Kamenei, a mers mai departe şi a organizat patrule stradale în Teheran pentru a controla vestimentaţia femeilor, în special a celor tinere, care sunt mai predispuse să nu respecte astfel de exigenţe. Pentru constituirea acestor patrule, radicalii iranieni au mobilizat 3.000 de femei şi 1.000 de bărbaţi.

În Iran funcţionează şi o aşa-numită ”poliţie morală” creată de asemenea pentru a supraveghea ţinuta femeilor, dar conservatorii sunt de părere că aceasta nu este destul de eficientă.

După anunţarea constituirii respectivelor patrule, ministrul iranian de interne a reacţionat afirmând că acestea nu sunt autorizate şi în consecinţă s-ar putea interveni împotriva lor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: