Evenimentul Zilei > Actualitate > Parlamentar fără cravată, dat afară din Parlament. În Noua Zeelandă
Parlamentar fără cravată, dat afară din Parlament. În Noua Zeelandă

Parlamentar fără cravată, dat afară din Parlament. În Noua Zeelandă

Parlamentar fără cravată, dat afară! S-a întâmplat în Noua Zeelandă, cu un reprezentant al partidului Maori.

Parlamentar fără cravată, Rawiri Waititi este lider al Partidului Maori din Noua Zeelandă.

El a fost dat afară din Parlament pentru că nu purta cravată. Și asta după ce președintele legislativului, Trevor Mallard, îl oprise de două ori să ia cuvântul tot pentru că nu avea cravata la gât.

De fapt, o regulă a parlamentului neozeelandez spune că nu poți lua cuvântul la dezbateri decât dacă porți acest obiect vestimentar.

Parlamentar fără cravată, dat afară din Parlament

„Nu e vorba de cravată, e vorba despre identitate culturală”, i-a strigat Rawiri Waititi președintelui, în timp ce părăsea sala de dezbateri.

Waititi numește cravata „ștreang colonial” și poartă, în schimb, un pandantiv din beriliu.

După ce a fost oprit să ia cuvântul a doua oară, Waititi a continuat să lanseze întrebări până când președintele Parlamentului, Trevor Mallard, i-a cerut să părăsească sala.

Rawiri Waititi a declarat că Trevor Mallard s-a comportat inacceptabil și e explicat că el purta o ținută maori de ceremonie, potrivită pentru Parlament.

Copreședintele Partidului Maori, Debbie Ngarewa-Packer, care deși este femeie purta cravată, și-a susținut colegul, dar fără succes.

„Luați-mi ștreangul de la gât”

Acesta nu este primul incident de acest tip în care sunt implicați Rawiri Waititi și Trevor Mallard.

În urmă cu un an, liderului Partidului Maori i s-a pus în vedere că va fi dat afară din parlament dacă nu va purta cravată. În primul său discurs ca parlamentar, Waititi  a spus: „Luați-mi ștreangul de la gât și voi putea să-mi cânt cântecul”.

Președintele Parlamentului din Noua Zeelandă, Trevor Mallard, a declarat că el personal susține o schimbare a regulii care face portul cravatei obligatoriu. Dar a precizat că a păstrat această regulă după ce s-a consultat cu ceilalți parlamentari. Aceștia, cu o covârșitoare majoritate, au susținut regula privitoare la obligativitatea cravatei.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că ea nu este împotriva celor care refuză să poarte cravată, dar a spus că are probleme mai importante de rezolvat.